ŘEHÁK, I. Návrh sacího traktu pro vůz Formule SAE [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Svída, David

Zadání výše uvedené diplomové práce pana Ivo Řeháka bylo obsáhlé a vyžadovalo úspěšné zvládnutí znalostí z oblasti termomechaniky, včetně zvládnutí moderních počítačových CAD systémů. K řešení diplomové práce diplomant přistupoval odpovědně, se snahou zvládnout jak část teoretickou, tak především samotný výpočet sacího traktu v simulačním programu. Využíval konzultací a potřebných podkladů k řešení, a to jak domácí tak i zahraniční odborné literatury, včetně dokumentace k použitému softwarovému vybavení. S jejich využitím pak dospěl k celkovému návrhu sacího traktu pro vůz formule SAE.

Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Blaťák, Ondřej

Diplomová práce pana Řeháka je zaměřena na návrh sacího traktu formule SAE. Cílem diplomanta bylo konstrukčně vyřešit soustavu sacího potrubí tak, aby bylo vhodné pro tento vůz, použitý motor a bylo v souladu s pravidly vozů formule SAE. Celou diplomovou práci je možné rozdělit do několika částí. První část je věnována především výkladu pravidel formule SAE v oblasti motoru a sání. V další části jsou rozebírány vlastnosti motoru použitého pro stavbu vozidla. Stěžejní částí práce je návrh rezonačního sacího potrubí s využitím programu LOTUS Engine Simulation. V této fázi je řešena délka potrubí, průměr a také vliv restriktoru, který musí být podle pravidel použit. Poslední kapitola se věnuje přímo konstrukčnímu zpracování jednotlivých částí sacího traktu. Diplomant splnil veškeré cíle stanovené zadáním. Diplomová práce je dobře srozumitelná a logicky členěná. I po grafické stránce je práce provedena na velmi dobré úrovni. Jedná se o kompletní návrh sání s ohledem na geometrii, průběh hoření, přestup tepla ve válci atd. V tomto případě jde o první návrh sacího traktu pro formuli SAE na ÚADI. Práce tak může zároveň posloužit pro další navazující práce, přičemž úkoly, které je třeba jistě vyřešit jsou velice správně uvedeny v závěru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 10535