NOVÁK, L. Optimalizace nastavení měřicího systému pro sledování dielektrických vlastností kapalných izolantů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

V souladu se zadáním se pan Novák věnoval vlivu parametrů nastavení, které ovlivňují celkovou přesnost používaných LCR metrů na ústavu elektrotechnologie. V průběhu experimentální práce se student seznámil s obsluhou a nastavením automatizovaného měřicího pracoviště dielektrické relaxační spektroskopie ve frekvenční oblasti a realizoval mimořádně rozsáhlý a časově náročný experiment. Z charakteru práce vyplývá, že student řádně prostudoval a využíval zejména rozsáhlých zahraničních návodů k příslušným měřicím zařízením, které všechny řádně citoval. Seznam literatury je vzhledem k zadání bakalářské práce dostatečný, ale uvítal bych i použití publikací z oblasti dielektrické relaxační spektroskopie, pro kterou jsou uvedené přístroje prioritně určeny. Bakalářskou práci realizoval v rámci dostupných technických a časových možností a splnil všechny požadavky zadání v plném rozsahu. Vlastní práce je přehledně uspořádána do jednotlivých kapitol a vyznačuje se dobrým grafickým zpracováním. Po formální stránce je bakalářská práce na dobré úrovni s občasným výskytem stylistických a typografických nedostatků. Velice cenné je zpracovaní informací ohledně přesnosti použitých měřicích přístrojů a zařízení, které umožní v budoucnu optimální nastavení jejich parametrů za účelem zvýšení celkové přesnosti i v průběhu samotného experimentu. Odborná úroveň práce a její zpracování splňuje všechny požadavky kladené na bakalářskou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Úkolem studenta v bakalářské práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, bylo seznámit se možnostmi využití LCR metrů v diagnostice elektroizolačních materiálů vystavených účinkům střídavého elektrického pole, vytvořit přehled vlivů a parametrů nastavení ovlivňujících výslednou přesnost měřicího systému tvořeného LCR metrem a elektrodovým systémem. Na základě těchto poznatků a jejich experimentálního ověření má být v práci navržena optimalizace nastavení přístrojového vybavení tak, aby byla dosažena nejvyšší možná přesnost měření. Student Lukáš Novák realizoval veškerá praktická měření v laboratoři ústavu elektrotechnologie FEKT, zkušební zařízení a podmínky experimentů přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem ústavu. Zpracoval bakalářskou práci v rozsahu 51 strany včetně seznamu použité literatury a přehledu symbolů používaných v textu; součástí práce je 20 stran příloh obsahujících přehledně uspořádané tabulky a grafické závislosti, z nichž vyplývá srovnání přesnosti měření, formou vypočtené nejistoty měření, jednotlivých, na ústavu dostupných, LCR metrů. Práci správně rozčlenil na teoretickou a experimentální část a doplnil úvodem do problematiky a závěrem shrnujícím dosažené výsledky a jejich význam. V teoretické části je uveden přehled LCR metrů Agilent a přehled, k nim použitelných, elektrodových systémů, které jsou na ústavu elektrotechnologie k dispozici pro výuku a výzkum; v další podkapitole teoretické části je stručná charakteristika nejistoty měření. Domnívám se, že v teorii mělo být, podle zadání, ve větším rozsahu shrnuto chování elektroizolačních materiálů vystavených účinkům střídavého elektrického pole. V této části postrádám obecné informace o chybách měření, také nejistota měření mohla být popsána podrobněji. V experimentální části jsou naznačeny výpočty chyb měření jednotlivých LCR metrů, shrnuta číselná a grafická znázornění nejistot měření. Na závěr této části jsou zhodnoceny a porovnány jednotlivé měřicí přístroje s ohledem na dosaženou nejistotu měření. Předložená práce je sepsána pečlivě a přehledně, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na velmi dobré úrovni. Požadavky zadání byly v zásadě splněny. Předložená bakalářská práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na bakalářskou práci. Výsledky provedených a vyhodnocených experimentů lze využít při návrzích metodiky měření s ohledem na možnosti získání výsledků s dostatečnou přesnosti měření.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 19/20
Odborná úroveň práce B 44/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 10526