UHER, T. Analýza odolnosti digitálních modulací vůči různým typům rušení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubánková, Anna

Student v bakalářské práci analyzoval odolnost různých typů modulací vůči různým typům rušení. Pracoval samostatně, na konzultace nechodil. Práci zpracoval narychlo během posledních dvou měsíců. Objevují se v ní chyby ve větách nebo občas je ve větě vynecháno slovo. Místy chybí odkazy na literaturu. Zadání práce bylo z větší části splněno. Drobným nedostatkem je, že student neanalyzoval více typů rušení. Pozitivem jsou přehledné obrázky a grafy s výsledky analýz.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Šilhavý, Pavel

Práce se skládá z teoretického úvodu zahrnující kapitoly: Digitální modulace a Parametry digitálních modulací. Třetí kapitola s názvem "Přenosový kanál a rušení" pak zahrnuje výsledky vlastních simulací na jednotlivých kanálech, a to na Gaussově, Rayleigho a Riceho kanále. Výsledky simulací jsou pro ověření porovnány s teoretickými hodnotami, které student získává pomocí vestavěného Bit Error Rate Analysis Tool programu MATLAB. Je patrno, že teoretický rozbor byl vytvořen z řady zdrojů, neboť v diagramy a grafy jsou různé kvality a střídají se různé fonty písma. U žádného však není uvedena citace, odkud byl převzat. Rovněž tak citaci nalezneme jen velmi zřídka u jednotlivých vztahů či tvrzení. V textu nalezneme i překlepy "demobulátoru" str. 25, nezarovnané odstavce na str. 15 a 30, indexy proměnných jsou psány kurzivou, atd. Celkově je vidět, že student textu nevěnoval dostatek času. V praktické časti, tj. kapitole 3., student realizoval a porovnal jednotlivé metody klíčování a modulací na již uvedených kanálech. Výsledky jsou i v textu analyzovány. Principy vytvořených simulací, realizace modulátorů a demodulátorů jsou však popsány jen povrchně. Například k realizaci všech demodulátoru se na 35. straně dozvídáme jen: "Zpětná demodulace signálu na data probíhá pomocí dalšího cyklu for u všech simulovaných modulací koherentně, tzn. že pro demodulaci je použit nosný signál. Na konci jsou přijaté symboly opět převedeny do bitové posloupnosti.". Může se až zdát, že vlastní algoritmy byly převzaty a student si jen povšiml, že běží ve for cyklu, neboť více se z jeho popisu nedozvídáme. Rovněž o implementaci modelu Rayleigho a Riceho kanálu se v textu nedozvíme žádné podrobnosti výpočtu, viz str. 43 a str. 52. Pro výše uvedené, nicméně s přihlédnutím, že se jedná o BP, hodnotím práci známkou dobře.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 98974