KOVÁŘ, J. Stejnosměrný výkonový zdroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Patočka, Miroslav

Student Josef Kovář se ve své diplomové práci zabýval výkonovým zdrojem stejnosměrného proudu pro napájení plazmového hořáku sloužícího k řezání kovových materiálů. V rámci diplomové práce student provedl obvodový návrh výkonové i řídicí části měniče, konstrukční návrh celého zařízení včetně tepelných výpočtů, ve spolupráci s mateřskou firmou měnič realizoval a experimentálně ověřil základní vlastnosti měniče. Student přistupoval k řešení všech úkolů velmi zodpovědně, iniciativně a samostatně, během prací prokázal velmi dobré teoretické i praktické znalosti z výkonové elektroniky a elektrotechniky. Výsledky dipolomové práce budou velmi užitečné pro mateřskou firmu. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Vorel, Pavel

Diplomová práce se zabývá volbou koncepce a následným detailním návrhem spínaného zdroje (výkonového zdroje stejnosměrného proudu) pro účely plazmového řezání. Práce je logicky a systematicky členěna, po úvodu do problematiky plazmového řezání následuje vytýčení požadovaných parametrů zdroje, rozbor použitelných topologií spínaných zdrojů a nakonec vlastní návrh zdroje vybrané topologie - dva jednočinné můstkové propustné měniče pracující v protitaktu. Vlastní návrh je podrobný a konkrétní, se všemi potřebnými výpočty. Zde diplomant dobře pracoval s literaturou (skripta a monografie vedoucího práce), která se takovým návrhem podrobně zabývá. Je však zřejmé, že diplomant si problematiku také dobře osvojil, což dokazuje v průběžných komentářích výpočtů. Při dimenzování polovodičů, návrhu tlumivky a návrhu kondenzátoru meziobvodu však pro názornost v práci podle mého názoru poněkud schází obrázky (průběhy napětí a proudů). Totéž platí o kapitole věnované návrhu řídicích obvodů - schémata jsou až v příloze, ačkoliv text popisuje někdy funkci a návrh konkrétních součástek. V kapitole věnované ověřovacímu měření jsem nenašel nejkritičtější a nejdůležitější oscilogramy - průběh napětí kolektor-emitor na tranzistoru měniče při chodu pod zátěží a také průběh napětí na sekundární nulové diodě. Jinak je ale práce z odborného hlediska kvalitně zpracovaná. Poměrně kvalitní je i zpracování jazykové - stylisticky i gramaticky. Jen velmi výjimečně lze nalézt jazykové chyby - např. na str. 47 "tato doba lze změnit" namísto "tuto dobu lze změnit" nebo používání slova řídící místo řídicí. Popisované nedostatky nejsou závažné, práce je kvalitní a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 100352