SVATOŠ, I. Beranidlo pro rážení hloubkových trnů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Celkově je práce členěna logicky a přehledně. Diplomant v ní předkládá původní řešení zadaného problému. Cílem práce byl konstrukční návrh přídavného zařízení rypadla - beranidla pro rážení hloubkových trnů. Diplomant provedl analýzu možných koncepčních řešení a pro vybrané řešení je proveden velmi podrobný silový rozbor celého zařízení a podrobný pevnostní výpočet včetně řešení hlavních částí pomocí MKP. Dále je provedena základní výkresová dokumentace v požadovaném rozsahu. Práce je zpracována velmi pečlivě, ale autor se v ní i přesto dopustil několika drobných věcných i formálních chyb. Konkrétně mám připomínky k: - drobné přepisy, - chybná značka pojistného ventilu na obr. 7.1, - drobné chyby ve výkresové dokumentaci (šrafování řezů apod.) Práce diplomanta je původní a zcela splňuje požadavky zadání. S výjimkou několika drobných chyb jsou mé výhrady spíše formálního charakteru či vypovídají o nižší zkušenosti diplomanta. Diplomant ve své práci prokázal velmi dobrou znalost studovaného oboru a schopnost budoucí samostatné konstruktérské práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vepřek, Milan

Úkolem diplomové práce bylo navrhnout přídavné zařízení (beranidlo) na hloubkové rážení tyčí sloužících pro tepelná čerpadla až do hloubky 50m. K posouzení a vypracování recenzního posudku jsem obdržel diplomovou práci o 85 stranách, včetně grafického znázornění pevnostní kontroly metodou konečných prvků, doplněnou výkresovou dokumentací. Diplomant rozumně provedl několik konstrukčních návrhů řešení beranidla, z nich bylo možno vybrat konstrukci, která nejlépe vyhovovala zadavateli. Na vybrané řešení provedl návrh veškerých součástí nutných pro výrobu včetně potřebných výpočtů jednotlivých konstrukčních dílů. V úvodu své práce uvedl technické parametry rypadla, kladiva a stručný popis použití navrhovaného beranidla. Závěr práce doplnil stručným návodem k obsluze zařízení. K diplomové práci mám tyto postřehy: 1. Diplomant neprovedl výpočet, zda bude možné pomocí tohoto zařízení zatlouci trny do požadované hloubky 50m. 2. Při kontrolním výpočtu hlavního rámu a podpěrné nohy beranidla diplomant uvažoval zatížení pouze od hmotnosti stroje. Při práci, kdy je noha beranidla zapřena o zem, dochází velmi často i k zatížení od pojezdu rypadla a rypných sil rypadla, které mohou být výrazně větší než zatížení od hmotnosti stroje. Navíc směr působení těchto zatížení není v ose beranidla, čímž jsou jejich účinky ještě více nepříznivé. 3. Diplomant navrhuje zařízení pro nosiče o hmotnosti 8-10t, přitom kontrolní výpočet provádí na nosič o hmotnosti cca 8t. Na nutnost kontroly při použití těžšího rypadla však v textu upozorňuje. Závěr: - Diplomant navrhl v souladu se zadáním dobrou konstrukci beranidla a splnil tak požadavky zadavatele. Protože se konstrukce skládá převážné z výpalků, je tak zajištěna snadná vyrobitelnost. Pro ještě větší zjednodušení výroby navrhl diplomant do výpalků zámky, které zajistí jednoduché sestavení před svařením. Práce má logické uspořádání a velmi dobrou grafickou úpravu. Kladem práce je komplexnost řešení a dosažení maximální jednoduchosti a tím minimálních výrobních nákladů. - Navržené konstrukční řešení a koncepce zařízení je natolik kvalitní, že umožňuje použít tuto diplomovou práci pro potřebu praxe. - Navrhuji hodnocení výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 33905