KOPP, D. Stanovení podmínek porušení bi-materiálových vrubů při kombinovaném módu zatížení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Klusák, Jan

Student Dalibor Kopp během přípravy práce nastudoval a zorientoval se ve vysoce aktuální problematice zobecněné lineární elastické lomové mechaniky obecných singulárních koncentrátorů napětí. Předkládaná práce je rozdělena do více logických celků, v nichž autor postupně shrnuje známé teorie lineární elastické lomové mechaniky a posléze přes vysvětlení pojmů zobecněné lineární elastické lomové mechaniky přechází ke konkrétnímu studovanému singulárnímu koncentrátoru napětí – k bi-materiálovému vrubu. V předkládané práci student popsal některá existující kritéria stability bi-materiálových vrubů a zároveň odvodil kritérium stability tohoto koncentrátoru pro případ převažujícího smykového módu zatížení. Všechna tato kritéria využil v numerickém příkladu k posouzení stability dvou kvalitativně odlišných bi-materiálových vrubů na tělese zatíženém kombinací normálového a smykového módu. Tím student demonstroval a prověřil způsob použití popsané teorie. Práce je zpracována přehledně, logicky a s dobrou grafickou úpravou. Proto navrhuji celkové hodnocení práce známkou "výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Seitl, Stanislav

Cílem zobecněné lomové mechaniky je studie mezních stavů součástí s koncentrátory. Existuje několik teorií popisující iniciaci trhliny z obecných koncentrátorů napětí. Poznamenejme, že z hlediska aktuálnosti tématu se jedná o jeden z mnoha problému např. letadla Airbus A380, jehož křídla jsou tvořená z vysoce pevných desek kompozitů lepených na titanovou konstrukci křídla. Diplomová práce je členěna do 11 kapitol. Úvodní část je věnována problematice lomové mechaniky a seznámí čtenáře se základními řešenými problémy. Druhá kapitola se věnuje cílům předkládané diplomové práce. Následují kapitoly Problémová situace a Systém podstatných veličin, kde je systematicky provedena analýza studovaného problému. Základním pojmům z oblasti lineární lomové mechaniky pak je věnována kapitola 5. Lomová mechanika trhlin. Po teoretickém úvodu do lineární elastické lomové mechaniky je představeno rozšíření na obecné singulární koncentrátory napětí zakončené výpočtem zobecněných faktorů intenzity napětí. Kapitola Kritéria směru iniciace trhliny a stability bi-materiálového vrubu je věnována dvěma kritériím: kritérium maximálního tangenciálního napětí (MTS) a kritérium minimální hustoty deformační energie (SED), následně jsou obě uvedená kritéria modifikována na aplikaci pro zobecněné singulární koncentrátory napětí. Poslední částí diplomové práce je analyticko-numerické posouzení tělesa s bi-materiálovým vrubem. Kritérium je následně aplikováno na analyzované vzorky s bi-materiálovým rozhraním. Pan Dalibor Kopp předložil práci, která je soustředěná na v současnosti velmi exponovanou oblast obecných singulárních koncentrátorů napětí se zaměřením na koncentrátor na bi-materiálovém rozhraní. Cíle, které byly vytýčeny, byly splněny. Diplomant prokázal dobrou orientaci ve sledované problematice. Navrhuji hodnotit předloženou diplomovou práci známkou „výborně“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 33904