HRIVŇÁKOVÁ, K. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Ponešová, Barbora

Studentka předkládá jasné urbanistické řešení s vyřešenými provozními vazbami (pohyb návštěvníků vs. hospodářská obsluha zahrady). Severní část předpolí je doplněna o dva objemy pavilonů, v jejichž sevřením vzniká intimní prostor s vodním prvkem. Výraz novostaveb je poněkud fádní. Okolní plochy jsou řešeny vesměs jako dlážděné, takže se vytrácí téma zahrady. Meditační zahrada (za pavilony) působí odstrčeně, zeleň v ní je řešena schematicky a není jasné, jaký bude mít tento prostor charakter. Urbanistická kompozice jižní části předpolí se poněkud rozpadá - i přes snahu držet jasnou podélnou osu. Problematické je nejednoznačné uspořádání nových skleníků. Formální zpracování dokumentace je uspokojivé. Otázky a náměty k obhajobě: Viz výše - slovní hodnocení práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování C
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Jura, Pavel

dobře

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Konceptem řešení bylo - dle průvodní zprávy autorky - vytvořit menší zahrady, které budou odpovídat konkrétním požadavkům návštěvníků. Navržené řešení s dvojicí objektů sice dělí (lépe řečeno "tříští") prostor holandské zahrady, pro jasné definování cílených různých zahrad však tento koncept postrádá jasný řád, vymezení a definování prostorů. Rovněž vztah objektů k obvodové zdi zahrady a tím "zbývající" prostor mezi objektem a zdí bez jasného charakteru tento koncept neposiluje.
Architektonické řešení B Architektonické řešení objektů s nízkou výškou a perforovanou střechou lze hodnotit jako zdařilé, fasády jednotlivých objektů, zejména knihovny, postrádají noblesní charaketer původních staveb v území.
Provozní řešení B Provozní koncept, založený na rozdělení funkcí do jednotlivých objektů pod společnou střechou (kolonádou) je přínosný, byť problematický např. vynuceným řešením a dimenzováním sociálního zázemí pro každý objekt
Technicko konstrukční řešení C Technicko konstrukční řešení je provedeno v odpovídajícím detailu, z problematické považuji vedení VZT potrubí nevytápěným prostorem střešního pláště, koncept řešení základových konstrukcí a dimenze těchto prvků.
Formální úroveň C Formální úroveň je přijatelná, avšak způsob prezentace (zejména tmavé perspektivy) záměru neprospívá.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 22945