JURSA, A. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Ponešová, Barbora

Student předkládá přehledný urbanistický koncept s vyřešenými provozními vztahy. Celkové řešení vychází z motivu labyrintu, který se propisuje do celé plochy předpolí. V severní části má povahu skulpturálně pojatého pavilonu, skrývajícího jednotlivé funkce. I přes to, že se zeleň uplatňuje na jeho fasádách, nelze se ubránit dojmu "příliš architektonizovaného prostoru". Cenná je ovšem práce s glyptickým vybíráním "zelené hmoty" a vytváření zajímavých průhledů. V jižní části se otisk labyrintu projevuje v novostavbách skleníku a v zahradních úpravách. Zejména v úpravě cestiček však tento záměr působí poněkud formálně. Student vykazoval od počátku vysoké zaujetí pro téma a pracoval průběžně. Formální úprava práce je uspokojivá. Otázky a náměty k obhajobě: Viz výše - slovní hodnocení práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Jura, Pavel

velmi dobře

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Urbanistické řešení je založeno na jednoduchém a srozumitelném závěru úvah autora o soudobé vazbě zahrady a města. Zpřístupnění Holandské zahrady a čestného dvora i mimo provoz formální zahrady lze hodnotit kladně, stejně jako lapidární využití holandské zahrady jedním prvkem.
Architektonické řešení B Základní myšlenka labyrintu coby jednoho určujícího elementu holandské zahrady je zdařilá, konkrétní řešení tohoto objektu však zřejmě nevyužilo veškerý potenciál konceptu. Měřítko struktury považuji za zdrobnělé, opakování stejného vzorku atrií, cest apod. je schematické. Tímto se struktura stává skutečným labyrintem. Přenesení struktury labyrintu i do komunikačního systému jižní hospodářské části je pouze formální. I přes uvedené kritické části provedení návrhu je koncept výrazný a přínosný.
Provozní řešení A Provozní řešení navrhovaných i stávajících objektů je zdařilé, zejména provozní řešení původních objektů, dosažené minimálními stavebními zásahy do historické stavby.
Technicko konstrukční řešení D Stavebně technické řešení navrhovaného objektu je pouze schematické a nelze jej hodnotit. V detailním návrhu chybí řešení návazností mezi stavebním objektem a "zelenou strukturou", kotvení obvodového pláště (prosklených ploch) není zřejmé. Ve skladbě podlahy na terénu není navržena tepelně izolační vrstva.
Formální úroveň A Grafická prezentace návrhu odpovídá úrovni bakalářské práce, dostačným způsobem prezentuje koncept.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 22948