JIRKOVÁ, A. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Šindlar, Jiljí

Architektonická studie je zpracována se snahou po zvýraznění nového významu stavby, respektujícího logiku a kontext prostoru. Konstrukční a materiálové řešení je podřízeno základní myšlence architektonického plánu, podřízeného akcentu, tvořeného přednáškovým centrem. Architektonický koncept relativizuje význam navrženého tvaru objektu /akcentovaného objektem ve tvaru koule/ a jeho vztahu k objektu stávajícímu, což vytváří jisté napětí mezi realitou a vizí. Otázky a náměty k obhajobě: Předmětem odborné rozpravy by mohla být konstrukce centrálního objektu - koule a jeho obvodového pláště. Z oblastí tvůrčí - základní kompoziční idea, vložená do architektonického plánu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Studentka pracovala velmi zodpovědně, se snahou po cílevědomé transformaci architektonického záměru do materiálového-konstrukčního přepisu-řešení Pracovala s tvůrčí invencí a znalostí problematiky architektonické tvorby.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Urbášková, Hana

Předložená bakalářská práce řeší problém dostavby Květné zahrady způsobem, který akcentuje centrální objekt auly (tvaru koule), na který navazují lineární objekty s funkcí servisního charakteru. Řešení kompozice je nevyvážené a také provozní vazby a vzájemní propojení objektů přes vstupní halu koule není zcela vyhovující. Výkresy půdorysů nemají popis jednotlivých objektů a jejich výškových úrovní, nesou naznačeny vstupy do objektů a celkově působí nepřehledně. Ve výkresu "Dispoziční řešení objektu A" nejsou ve 3.NP a 4.NP umístěny WC pro návštěvníky. Pozornost byla věnována rekonstrukci stávajícího objektu, který je řešen po stránce provozní, ale není řešena fasáda. Pokud objekt zůstává ve stávající podobě, mohla být doložena fotodokumentace. Fasády navržených objektů jsou řešeny jen schematicky ve vizualizacích a především prezentace objektu koule nevypovídá nic o představě autorky o jejím konstrukčním a výtvarném řešení. Výkres konstrukčního řešení objektu B je neúplný a objektu A nejasný.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C
Architektonické řešení C
Provozní řešení C
Technicko konstrukční řešení C
Formální úroveň C
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 22947