KUČERA, P. Konstrukce čtyřkolky (ATV) s elektrickým pohonem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Porteš, Petr

Úkolem diplomanta byl konstrukční návrh čtyřkolky (all-terrain vehicle) s elektrickým pohonem. Ke zpracovávanému tématu přistoupil s velkým přehledem. Jednotlivé prvky konstrukce řešil s návazností na celek, volbu parametrů zdůvodnil. Řešení je velmi komplexní a výsledky jsou využitelný v praxi. Student pracoval velmi samostatně a prokázal schopnost využít svých znalostí ke zvládnutí úkolů, které byly na něj, jakožto řešitele diplomové práce, kladeny. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Blaťák, Ondřej

Diplomová práce pana Kučery je zaměřena na konstrukci čtyřkolky s elektrickým pohonem. Cílem práce bylo zaměřit se především na konstrukci rámu, náprav, brzd, řízení a zástavby elektrického pohonu. Veškeré tyto cíle byly beze zbytku splněny a to na opravdu vysoké úrovni. Po prvotním koncepčním návrhu a analýze jízdní dynamiky je navržen rám a následně i kinematika zavěšení obou náprav. Jednotlivé díly jsou poté analyzovány s ohledem na jejich namáhání. V případě této diplomové práce se studentovi podařilo zvládnout mimořádně velký objem práce. Po stránce stylistické i grafické je celá diplomová práce na vynikající úrovni. Přehledné obrázky výborně doplňují výstižný text. Drobné chyby lze nalézt v rovnicích 103 a 104. V přílohách jsou však již veškeré výpočty uvedeny správně, jedná se tak patrně o překlep, což je v práci tohoto rozsahu omluvitelné. Diplomant prokázal schopnost využít znalosti ze studované specializace (zvládnutí softwarů Ansys, Adams, atd.) ke zvládnutí úkolů, které byly na něj, jakožto řešitele diplomové práce kladeny. Je třeba si uvědomit, že provést takto rozsáhlý návrh vozidla, na kterém běžně pracují celé týmy lidí je mimořádně náročný úkol. Navržené vozidlo má i své nedostatky (např. nízká světlá výška), ale i tyto slabiny jsou velice správně vysvětleny v závěru práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 33912