KORTÁN, D. Analýza brzdění vozidla s nestandardním zásahem do brzdové soustavy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Vémola, Aleš

Předmětnou diplomovou práci je možné hodnotit celkovým hodnocením jako velmi dobrou, s teoretickým i praktickým přínosem pro obor. Za nejslabší článek práce lze považovat její jazykovou úroveň!

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Práce splnila zadání, na str. 91 jsou uvedeny všechny aspekty, které je nutné naplnit při případné přestavbě brzd vozidla.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Diplomant vcelku velmi dobře využil vědomosti získané studiem.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Použité metody na dosažení stanovených cílů diplomant stanovil velmi dobře.
Odborná úroveň diplomové práce B Zpracovaná diplomová práce splňuje požadavky inženýrského díla.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Diplomová práce je zpracována na úrovni, která je přínosem jak pro teoretické, tak praktické využití. Na dosažené výsledky této práce mohou navazovat další vysokoškolské závěrečné práce.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Jednotlivé citace nejsou zapsány v jednotném stylu, viz příklad: VÉMOLA, A. a J. MOTL.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň D Jazyková úroveň práce je nejslabším článkem práce. Název práce je: Analýza brzdění vozidla s nestandardním zásahem do brzdové soustavy, nikoliv: Analýza brzdění vozidla s nestandartním zásahem do brzdové soustavy. Tato chyba ve slově standardní se prolíná celou prací! Některé obrázky by bylo vhodné vyhledat v lepší kvalitě.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bradáč, Albert

Práce je na velmi dobré úrovni. Ukazuje vliv použitých brzdových komponent na brzdné zpomalení vozidla. Dále práce shrnuje legislativní rámec pro realizaci přestavby brzdového systému vozidla. I přes drobné výše uvedené nedostatky práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Práce obsahuje naplnění všech zadaných cílů.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Hlavním cílem bylo zjistit, zda je možné legálně provádět zásahy do brzdových soustav osobních vozidel. Pro tento cíl postačovala analýza provedené rešerše právních norem. Dále byla provedena série srovnávacích měření.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Práce je obsahově na velmi dobré úrovni, vytknout lze pouze její úroveň jazykovou.
Obtížnost a správnost řešení C Pro vlastřní měření by bylo vhodnější použít parametricky shodná vozidla. Diplomant se sice vypořádal s rozdílem hmotnosti přidáním figurantů coby zátěže do vozidla 1.2 HTP, avšak pak nedocílil stejného rozložení hmotností, kdy u vozidla 1.4 TDI lze očekávat větší podíl hmotnosti na přední nápravě. Toto může ovlivnit také vlastní brzdění vozidla.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Práce velmi dobře ukázala rozdíl v použitých brzdových soustavách vozidel. Je otázkou, jakým způsobem lze toto zohlednit při analýze silničních nehod či oceňování vozidel a zejména, jak se znalec ze standardních podkladů dozví, že na vozidle byl proveden zásah do brzdového systému.
Odborná jazyková úroveň B Po odborné stránce je jazyková úroveň v pořádku, po stránce češtinové je úroveň nižší.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Úprava práce je na velmi dobré úrovni, jen struktura mohla být zvolena vhodněji.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100278