BAŠTA, M. Větrání a teplovzdušné vytápění autoservisu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Janotková, Eva

Předložená diplomová práce pana Bc. Milana Bašty obsahuje 91 stran textu, 23 stran příloh s tabulkami výpočtů a rozpisem materiálů, 4 výkresy (2 formátu A0, 2 formátu A2) a CD s elektronickou verzí práce. Diplomová práce je členěna do 11 kapitol doplněných o úvod, závěr, seznam použitých zdrojů, seznam použitých symbolů a přílohy. Cílem práce byl návrh a dimenzování větrání a teplovzdušného vytápění autodílny. Předložená práce zcela splňuje požadavky a cíle zadání, je logicky uspořádaná a má dobrou grafickou úroveň. V práci jsou pravopisné chyby, řada přepisů a nepřesných vyjádření, které v některých případech zhoršují srozumitelnost textu. Diplomant pravidelně konzultoval řešené problémy a předkládal výsledky své práce. Pri řešení prokázal schopnost orientovat se v dané problematice a řešit dílčí problémy. Součásti práce je také stručná Technická zpráva, která obsahuje veškeré náležitosti. Diplomant by měl při obhajobě upřesnit správný název veličiny L se spodním indexem WA, která se vyskytuje v kap. 8.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pavelek, Milan

Diplomová práce pana Bc. Milana Bašty se zabývá problematikou větrání a teplovzdušného vytápění, což patří mezi důležité problémy v oblasti techniky prostředí. Práce má 91 stran textu, 23 stran příloh s tabulkami, výkresovou dokumentaci a CD s elektronickou verzí práce. Prvá kapitola je věnována úvodu do problematiky, druhá specifikuje řešený objekt a další tři kapitoly se zabývají výpočtem množství větracího vzduchu, tepelných ztrát a tepelné zátěže. V kapitolách šest až deset je uveden návrh vzduchotechniky, jedenáctá kapitola obsahuje technickou zprávu a za ní následuje závěr, seznam použitých zdrojů a seznam použitých zkratek a symbolů. Práce splnila zadání, je rozsáhlá a využitelná v praxi. Diplomant dokázal v práci aplikovat poznatky získané studiem a při řešení použil správné postupy. Celkové zpracování je na dobré úrovni. Přesto se v práci vyskytuje řada nedostatků: * Text práce je občas méně přehledný, viz str. 21 až 22, str. 54 až 59 aj. * Názvy kapitol v obsahu a v textu (od str. 69) jsou někdy mírně odlišné, v rov. (5.1) a (5.2) na str. 30 je počet osob označen odlišně od seznamu označení, jsou zde dva různé obr. 8.9, v textu na str. 65 je odvolávka na neexistující obr. 9, v textu (kromě tabulek) a v seznamu označení jsou chybné jednotky u intenzit radiace, v textu schází odvolávka na přílohy 18 a 19. * V práci jsou použity různé grafické úpravy (viz např. str. 76 až 78), jsou zde nezarovnané texty (viz str. 27, 35, 37, 52 aj.) a obr. 8.4 je nečitelný. * Také se zde vyskytují stylistické nedostatky (např. věty bez sloves), gramatické chyby (viz např. navyják, dýzamy lze, stanovým počáteční průřez aj.), celá řada přepisů v textech (viz např. poslední věta na str. 83) a přepisů v jednotkách fyzikálních veličin.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 20838