VOJTEK, M. FSK modem s implementací protokolu AX.25 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Fuchs, Michal

Diplomant měl za úkol navrhnout miniaturní FSK modem s modulační rychlostí 1200 Bd připojitelný sběrnicí USB k osobnímu počítači s požadavkem na nízkou cenu a dostupnost použitých součástek. Aktivitu studenta k řešení práce lze považovat za vzestupnou a samotné dekódování rámce bylo zprovozněno až v poslední fázi projektu. Po technické a konstrukční stránce je práce na ucházející úrovni. Z pohledu zadaní nebyly implementovány všechny parametry a mechanismy pro správnou funkci modemu. Schází možnost nastavení parametrů TX_Delay, TX_Tail, Persistence, prokládání slotových intervalů a volby duplexního provozu. Softwarově není prováděna funkce DCD (prováděn pouze test energy detection) a nejsou řešeny ochranné intervaly a timeouty. Zároveň externí paměť SRAM není využita ke svému primárnímu účelu, tj. jako zásobník přijatých rámců z počítače před odesláním. Lze usoudit, že při přenosu datového proudu, nebo při obsazeném kanále by modem nepracoval zcela správně. Obslužný program mikro-kontroléru lze rovněž optimalizovat, například způsob odesílání dat s přerušením USART_TXC a množství globálních proměnných není v tomto případě zcela ideální. Formální zpracování práce je ucházející a obsahuje jen drobné nedostatky. U grafů schází popisy os, v závěru je uveden odkaz na neexistující přílohy a popisky ve schématu by zasluhovaly uspořádat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 35/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
73

Posudek oponenta

Šebesta, Jan

Student navrhl vlastní zdařilou koncepci AFSK modemu. Z uvedeného textu vyplývá, že samotný protokol AX.25 je realizován softwarově v PC a jádro činnosti modemu spočívá v AFSK modulaci a demodulaci. Komunikace s PC probíhá jednoduchým protokolem KISS. Při realizaci student využil moderní USB rozhraní, čimž zvýšil použitelnost a reprodukovatelnost tohoto řešení. Zajímavé je řešení detektoru, kde detekční schopnost obvodu FX614 je doplněna o symbolovou synchronizaci realizovanou uvnitř procesoru. Firmware je přehledný a dobře čitelný. Student demonstroval funkčnost zařízení propojením dvou PC. Chování za provozu nebylo ověřeno a dá se předpokládat, že absence kruhových bufferů a absence schopnosti nastavování vysílacích parametrů by se při zvýšené zatěži, či nepříznivých radiových podmínkách silně projevila. Struktura textu diplomové práce je lehce nepřehledná s drobnými chybami, které ovšem by šlo po kontrole snadno odstranit. Uvítal bych více odborných a méně osobních komentářů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 39389