TOUFAROVÁ, T. Testování prostorové akustiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Milan

Zadání práce bylo splněno, pouze rešerše dostupných publikací je zpracována velmi redukovaně (str. 38). Studentka se musela samostatně seznámit s odbornou problematikou měření a hodnocení prostorové akustiky. Iniciativně si vyhledala externí konzultanty, vypůjčila profesionální měřicí aparaturu a provedla měření v několika brněnských sálech. Na konzultace docházela pravidelně a diskutované podněty zapracovávala postupně do svých projektů. Diplomantka prezentovala svoji práci také v letošním ročníku fakultní studentské soutěže (Sborník EEICT 2011, vol. 2, pp. 103-105). Vytvořený program je funkční a použitelný pro akustické měření uzavřených prostorů. Po obsahové stránce má práce logickou strukturu a dobrou technickou úroveň. Po formální stránce má práce celkově dobrou úroveň, nepovažuji však za vhodné členění na příliš krátké podkapitoly (např. 10.1 obsahuje jen jeden obrázek a nic dalšího) a názvy podkapitol tvořené jen symbolickým označením jednotlivých parametrů (např. 11.1.2, 11.1.3). Při popisu vlastností stavebních materiálů jsou uváděny číselné hodnoty některých parametrů bez bližšího vysvětlení, takže běžný čtenář se v tom obtížně orientuje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Špalek, Karel

Diplomová práce Bc. Terezy Toufarové je syntézou tří nezávislých studijních oborů, které značně přesahují rámec studijních požadavků VUT. Technická erudovanost autorky je podpořena znalostí v oboru hudební teorie i stavební akustiky, což v konečném výsledku přináší ucelený pohled na problém řešení prostorové akustiky. Teoretická část je zastoupena obecně platnými matematickými vztahy, které jsou srozumitelně popsány a vysvětleny. Jednotlivé parametry a veličiny týkající se akustiky jsou přehledně uvedeny v souladu s potřebami pro běžná měření prostorové akustiky. Pomocí grafů a tolerančních polí jsou vymezeny limity pro různé prostory vztahující se jak k mluvenému slovu, tak k hudebním projevům různých žánrů. Všechny tyto skutečnosti vedou k možnosti vlastních návrhů a realizací prostor pro reprodukci či záznam hudby s ohledem na žánrové odlišnosti, což je v době rozvoje malých nahrávacích studií značným přínosem. Závěr práce je věnován jednoduchým metodám měření akustických prostor, které jsou doplněny podrobným popisem programu určeným pro tuto činnost. Výsledky měření tří akusticky odlišných sálů jsou následně zařazeny a vyhodnoceny v přehledných tabulkách. Zde však cítím absenci zpracování do grafické podoby, které by bylo mnohem přehlednější. Jako velmi zajímavý aspekt se mi jeví porovnání měření za použití měřícího či běžného mikrofonu, jehož použití vede k zavádějícím výsledkům, na což autorka formou naměřených hodnot důrazně upozorňuje. Diplomová práce Bc. Terezy Toufarové je velmi zdařilým komplexním dílem, které umožňuje seznámit se se základními pojmy v oblasti prostorové akustiky, navrhnout řešení pro akustickou úpravu (včetně výběru difuzních materiálů) a v konečné fázi ji realizovat a změřit. Práci hodnotím jako výbornou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 39384