TRÁGE, D. Časově-frekvenční analýza hrubého domácího produktu ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Maršálek, Roman

Cíle diplomové práce je možno považovat za splněné. Diplomant vytvořil požadované skripty v prostředí MATLAB a provedl analýzu dodaných dat. Seznam literatury je ale poměrně krátký, vypracování diplomové práce by zasloužilo podstatně aktivnější a samostatnější přístup k samostatnému vyhledávání literárních zdrojů. V dané oblasti existuje mnoho neuvedených aktuálních pramenů. Oproti semestrálnímu projektu 2 nebyl přidán ani jeden nový literární zdroj - opravdu autor nic nového nenastudoval? Větší pozornost by zasloužil popis převodu scale-kmitočet - doporučoval bych uvedení matematického popisu a odpovídajícího odkazu na literaturu. Diplomant se také v práci nezabýval problematikou vyhlazování výstupů časově-měřítkové analýzy. Po velmi slibných výsledcích semestrálních projektů 1 a 2 studentova aktivita a iniciativa při vypracování diplomové práce poklesla. Při vypracování diplomové práce nelze spoléhat pouze na svého vedoucího a je třeba být aktivnější - cílem samotného diplomanta musí být odevzdat práci v co nejlepší kvalitě. Věta "Během DWT transformace se doporučuje ..." uvedená v závěru práce je poměrně neurčitá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury F 3/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Splnění zadání B 41/50
Formální zpracování práce C 15/20
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Poměnková, Jitka

Práce se zabývá způsobem filtrování hrubého domácího produktu ČR z pohledu vybraných filtračních technik, a to jak v časové, tak i ve frekvenční a časově-frekvenční oblasti. V úvodní části diplomant stručně seznamuje čtenáře s výchozí teorií. Tuto teoretickou část by bylo vhodné doplnit o odkazy na použitou literaturu z oblasti ekonomické a ekonometrické neboť není zřejmé, odkud student čerpal informace. Např. s. 2, s.4: výdajová a důchodová metoda s.3: neoklasický model s.4: model zapůjčených fondů s. 12: UC metoda, FOD metoda Předkládaná práce obsahuje i řadu formálních nedostatků. Např. s. 2, 3, 4, 6, 8: chybějící nebo nadbytečné závorky s. 2, s. 4: různé označení: trend (s. 2, s. 4), tendenční složka (s. 4) s. 6, 7: obchodní cykly – nevhodná terminologie s. 10: „...a konečnou vzorkovací frekvencí na“. Chybějící text. s. 10: popisy obrázků. Bylo by vhodnější využít lepší slovní formulace, než „..všech 3 filtrů..“. s. 16: popisky v grafu anglicky s. 16 (a další): – Dabachieova vlnka namísto Daubechieova s. 21: popisky jednou s/bez diakritiky s. 24: „Na Obrázek 4.1 je znázorněna...“ s. 31: názvy grafů dvojitě – pod i nad grafem. s. 32: zkratka HPf není zahrnuta v seznamu zkratek. Dále by bylo vhodné dopracovat popisky dat jasně definující, která data v kterém časovém rozmezí jsou analyzována. Volbu vyhlazovacího parametru Hodrick-Prescottova filtru (s. 18) ?=450 by bylo vhodné rozšířit a opřít buď o analýzu aplikačních studií nebo obšírnější/lepší technickou argumentaci. V této podobě působí dojmem arbitrárně zvoleného členu. Interpretace výsledků je velmi chudá. Shrnutí v závěru sice poskytuje informace o dosažených výsledcích, avšak závěry formuluje bez opření o argumentaci. Byl by vhodné buď doplnit práci o dílčí závěry, nebo o diskusi dosažených výsledků s následnou formulací doporučení pro technickou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 9/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 39385