BARTOŇ, J. Zřízení společnosti zajišťující péči o zdravotní stav zaměstnanců [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Šopíková, Jana

Autor projevil při zpracování tématu vlastní iniciativu a přesto, že cíl, který si stanovil, nebyl jednoduše dosažitelný, dokázal alespoň naznačit, kudy by se mohlo ubírat řešení. Práce má mnoho limitů, jak po stránce formální, tak odborné, ale lze ji považovat za východisko pro další zpracování. Práci proto lze doporučit k obhajobě. Otázky: 1. Jaké služby budou podle Vás zákazníci u nově zřízené společnosti pečující o zdravotní stav zaměstnanců poptávat? 2. Co všechno podle Vás zahrnuje ergonomické poradenství kromě uspořádání nábytku? 3. Máte přehled o tom, kde lze hledat kandidáty na pozice ergonomů? Absolventy kterých VŠ byste oslovil?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Hlavním cílem práce bylo vytvoření podnikatelského plánu pro zřízení společnosti pečující o zdravotní stav zaměstnanců. Tento cíl byl splněn, ale z neznámého důvodu bylo zaměření společnosti bez vysvětlení konkretizováno na ergonomii (ergonomická agentura), což samo o sobě není problematické, ale v textu mělo být uvedeno, proč k této specifikaci došlo. Pro získání dostatečného množství informací o tom, jaké konkrétní služby by zřizovaná společnost vlastně měla zajišťovat, byly stanoveny tři dílčí cíle, které byly splněny částečně. Komentář k nim není v textu nijak zdůrazněn. Autor provedl analýzu pracovního procesu a jeho vlivu na pohybový systém zaměstnanců, zjistil na základě osobního rozhovoru s vedením společnosti míru ekonomických dopadů nemocnosti zaměstnanců, ale zhodnocení dopadu preventivních opatření, která autor navrhl, již zhodnoceno nijak není.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod E Téma, kterým se autor zabývá ve své práci, je v akademickém zpracování poměrně nové, a proto existují omezené možnosti čerpání inspirace a poučení o zvolení přístupu ke zpracování a použití metod. Autor projevil iniciativu při provádění analýzy pracovního prostředí zaměstnanců společnosti McBride, a.s. a při sestavení strukturovaného rozhovoru s vedením společnosti. Analýza pracovního procesu však byla provedena příliš stručně a spíše povrchně. Chybí přesnější údaje o uspořádání jednotlivých typů pracovišť (míry, vzdálenosti, intenzita zátěže, typ zátěže apod.).
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E Výsledky analýzy ani rozhovor s vedením společnosti nepřinesly žádné informace o tom, jaké další služby (kromě ergonomického poradenství) by mohla společnost využít z nabídky nově zřizované společnosti pečující o zdravotní stav zaměstnanců, což bylo hlavním cílem práce. Výsledky dotazníkového šetření o tělesném diskomfortu byly zpracovány pomocí grafů, které ukazují, že intenzita „nepohodlí“ se pohybuje mezi stupni 3 a 4 (škála likertovského typu). Přesto autor uzavírá, že zjištěná průměrná intenzita tělesného nepohodlí byla na stupni 3 a více, což je mylná interpretace.
Praktická využitelnost výsledků E Výsledek práce, tedy podnikatelský plán zřízení společnosti pečující o zdravotní stav zaměstnanců, je postaven pouze na subjektivních odhadech autora, nikoli na získaných poznatcích z provedených analýz. Je proto otázkou, zda například finanční rozvaha akcí uvedených v harmonogramu akcí (s. 66) nebo v kapitole Náklady (s. 68) spíše podceňuje skutečné hodnoty plánovaných investic (př. pohonné hmoty). Další otázka vzniká v souvislosti se zmiňovanými dodavateli služeb (fitness centry, wellness centry apod.). V textu nejsou uvedeni konkrétní dodavatelé, jejich oslovení a navázání spolupráce není zahrnuto v harmonogramu akcí, a tak zní tento návrh poněkud planě. Nelze sice tvrdit, že by nebylo možné se pokusit podobný záměr realizovat, jeho praktická využitelnost je však ve stávající podobě nejistá.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E Je zřejmé, že autor téma zpracovával se zájmem, ale formální stránka práce neodpovídá standardům akademické práce. V textu jsou velmi časté překlepy, pravopisné chyby, hovorové výrazy a formulace a ve větách chybí čárky. Jednotlivé odstavce textu jsou zbytečně odsazovány velkými mezerami. Zkratka SWOT je střídavě uváděna velkými i malými písmeny.
Práce s informačními zdroji, včetně citací D Informace o ergonomických principech autor hledal v české i zahraniční literatuře, což lze hodnotit velmi pozitivně. Uvádění citací však v některých případech neodpovídá normě, například není nutné uvádět, že se jedná o „vlastní překlad“. Číslování jednotlivých zdrojů v seznamu literatury je rovněž zbytečné, jsou-li zdroje uvedeny podle příjmení autorů v abecedním pořadí a jsou-li citace v textu uvedeny s příjmením autora/ů. Obrázek č. 4 nelze považovat za aktuální vzhledem k proměnlivosti technického vybavení pracovního místa s počítačem.
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Tomášková, Iva

Práce je přehledně zpracovaná, splňuje formálně kriteria bakalářské práce. Jako nadstandartní hodnotím vlastní práci se zhodnocením zatížení pracovníků v provozu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 63502