MIZERA, J. Využití senzorových bezdrátových sítí pro monitorování životního prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Morávek, Patrik

Student zpracovával téma, které bylo zaměřené velmi teoreticky a jehož výstupem měl být podrobně zpracovaný návrh sítě. Student byl hned od začátku práce na semestrálním projektu předcházejícímu bakalářské práci opakovaně upozorňován na podstatu tohoto tématu a hlavní těžiště práce. Požadavek důkladného zpracování návrhu vyvažoval chybějící praktickou část. I přesto student přistupoval k práci spíše laxně a na bakalářské práci začal pracovat systematicky až měsíc před jejím odevzdáním. To samozřejmě nemohlo dostačovat požadavkům zadání práce. Nedostatečná odborná úroveň není kompenzována ani formálním zpracováním práce, se kterou se student také těžce potýkal. Vzhledem k výše uvedenému doporučuji studenta k obhajobě práce s hodnocením E.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Červenka, Vladimír

Grafické zpracování práce není příliš zdařilé. Především nebyly dodrženy pokyny pro vypracování závěrečných prací. Jedná se o špatné popisky obrázků, v textu chybí odkazy na obrázky, bezpatkové písmo se střídá s patkovým, nevhodný zápis literatury, u rovnic chybí jednotky, popis veličin a citace zdrojů. Citace se objevují velmi zřídka, přičemž jejich zápis je špatný. Hlavní výtku mám k obrázkům, které jsou většinou staženy z Internetu a nejsou ani citovány! Dále upozorňuji, že na mapové podklady se vztahuje autorský zákon a nestačí je pouze citovat. Při kalkulaci materiálu (str. 43) je využito několika měn. Student užívá nejednotné terminologie, anglických slov a místy se až příliš odklání od vědeckého stylu psaní. Práce obsahuje vážné technické nedostatky (např. RPL není komunikační standard, ale pouze směrovací protokol) a řadu nepravdivých tvrzení (kap. 3.7.2 je zcela nepravdivá). Srovnání senzorů (kap. 3.6) je provedeno neodborně a jejich vlastnosti nejsou adekvátně porovnány. Návrh studenta Mizery je zcela chybný a svědčí o naprostém neporozumění zadané problematiky. Snaží se o srovnání fyzikálních vlastností komunikačních standardů, zaobírá se vlivem zakřivení zeměkoule v prostředí senzorových sítí. Užití „Alarm SMS mote“ a instalace TinyOS na PC a je nesmyslné. Zcela chybí rozbor zdrojů energie (zásadní zvláště pro ZigBee směrovače), podrobná analýza způsobu měření požáru, výška, do které budou senzory instalovány a jak bude probíhat detekce požáru přes plastovou krabici a dřevěnou budku. Není znám způsob přenosu dat z brány do kontrolní stanice. Práci nedoporučuji k obhajobě, a to zejm. na základě výše popsaných výtek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce F 15/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce F 3/10
Navrhovaná známka
F
Body
38

Otázky

eVSKP id 40314