ŠIMBERSKÝ, M. Indukčnostní snímače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Bejček, Ludvík

Student prokazoval v průběhu řešení své bakalářské práce (BP) průměrnou úroveň odborných znalostí a to jak při koncepčním řešení, tak i návrhu zařízení a experimentálním ověřování. Zadání BP bylo po ne příliš zdařilé obhajobě semestrálního projektu redukované pouze na dva z pěti základní typy indukčnostních snímačů, na oscilátorový a využívající účinků vířivých proudů. Oponentní komisí byl upozorněn na nedostatky svého projektu a byly mu doporučeny postupy pro vypracování BP. Práci nevěnoval potřebný čas, např. v letním semestru vůbec nekomunikoval a dostavil se pouze jednou až na jeho konci. Studentův celkový přístup hodnotím jako neodpovídající, zejména k jeho znalostem. Nesetkal jsem se z jeho strany s nějakou iniciativou. Nedokáži s jistotou posoudit, zdali pochopil principy indukčnostních snímačů a smysl zadání BP, cíle a účel však nebyly splněné (nevznikl laboratorní přípravek). SP se věcně v podstatě neliší od semestrálního projektu (s výjimkou měřených snímačů). Konzultací a vedení potřeboval ve větší než obvyklé míře (pokud na ně chodil v rámci bakalářského projektu), k řešení přistupoval značné nesamostatně, což není pro absolventa průmyslové školy typické. Se zvláštními potížemi se během řešení a realizaci BP nesetkal, kromě zdravotních problémů, z důvodu kterých mu byl poskytnutý náhradní pozdější termín konání SZZ. Z uvedených důvodů navrhuji klasifikovat předloženou bakalářskou práci pana Michala Šimberského v nejlepším případě stupněm E.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání E 25/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
E
Body
50

Posudek oponenta

Havránek, Zdeněk

Předložená bakalářská práce se věnuje problematice indukčnostních snímačů se zaměřením na snímače s vířivými proudy a oscilátorové snímače. Úkolem studenta byl návrh a realizace laboratorního přípravku pro demonstraci základních vlastností a charakteristik uvedených typů snímačů. Zadání práce je středně náročné a předpokládá orientaci v principech, vlastnostech a praktickém řešení indukčnostních snímačů pro měření polohy. Z předložené písemné zprávy však není možné konstatovat, že zadání bylo splněno. Textová část práce má rozsah 36 stran a je členěna do sedmi kapitol. Úvodní teoretické části mají kompilační charakter a jsou zpracovány ze základních literárních zdrojů. V této části student rozsáhle popisuje všechny možné principy měření využívané u indukčnostních snímačů, ale jednomu z požadovaných principů – oscilátorovému snímači – je věnováno jen jeden a půl strany a popsaný princip není specifický pro oscilátorové snímače, takto může být konstruován kterýkoli limitní indukčnostní snímač. Následnou praktickou kapitolu nazvanou Vlastní měření lze považovat za vlastní práci studenta. Provedená praktická měření nejsou důsledně popsána, chybí zejména rozbor metodiky měření a slovní zhodnocení naměřených výsledků. Navržené a použité postupy měření pro demonstraci vlastností snímačů jsou převážně převzaty z již zavedené laboratorní úlohy „Limitní snímače“ bakalářského předmětu Měření fyzikálních veličin bez jakéhokoli výrazného nebo alespoň inovativního rozšíření. Výsledky měření jsou prezentovány jen tabelárně a graficky, chybí jakýkoli slovní komentář. Praktické porovnání vlastností zadaných dvou typů snímačů se slovním komentářem není uvedeno vůbec. V závěru student konstatuje jen shodu naměřených hodnot s teoretickými u základních vlastností proměřovaných indukčnostních snímačů. O návrh nového laboratorního přípravku, který by rozšířil nebo alespoň inovoval již stávající používané řešení se student vůbec nepokusil, k praktické realizaci tedy také nedošlo. Po formální stránce je práce na průměrné jazykové a gramatické úrovni, místy se vyskytují zdvojené části vět. Dobré grafické zpracování práce kazí některé méně kvalitní obrázky převzaté z literárních zdrojů. Student využil jen základní literární zdroje, nepokusil se o rozsáhlejší literární průzkum, zejména v oblasti oscilátorových indukčnostních snímačů. Jeden z literárních zdrojů doporučených v zadání nebyl dle citací a seznamu literatury uvedeného v práci využit vůbec. Po zhodnocení všech aspektů práce a s přihlédnutím k její odborné úrovni se domnívám, že student z velké části zadání nesplnil, neprokázal bakalářské schopnosti a práci tedy nedoporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání F 8/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 5/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
F
Body
44

Otázky

eVSKP id 39439