SYROVÝ, J. Analýza trojrozměrných objektů metodou konečných prvků v časové oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Raida, Zbyněk

Cílem diplomové práce bylo napsat kód pro numerickou analýzu trojrozměrných struktur metodou konečných prvků v časové oblasti. Napsaný kód měl být doplněn vhodným uživatelským rozhraním a uživatelskou příručkou. Správná funkce kódu měla být ověřena srovnáním dosažených výsledků s výsledky vhodně zvoleného komerčního programu. Student implementoval modální analýzu elektricky vodivého kvádrového rezonátoru hranovými konečnými prvky a uzlovými konečnými prvky. Dosažené výsledky byly porovnány s analytickým výpočtem a s numerickým výpočtem v CST Microwave Studio. U vybraných módů byla prokázána shoda. Rovněž byla prokázána konvergence numerických výsledků k výsledkům analytickým při zjemňování diskretizační sítě. Analýza v časové oblasti nebyla implementována. K vytvořenému kódu nebyla napsána uživatelská příručka a nebylo vyvinuto uživatelské rozhraní. Zadání bylo splněno na hraně akceptovatelnosti. Za základní problém považuji, že student začal intenzivně na projektu pracovat velmi pozdě. Vzhledem k tomuto skluzu pak nebylo dost prostoru k řešení problémů, k převedení kódu do časové oblasti, k vytvoření příručky a uživatelského rozhraní. Rozsah práce je relativně malý, formální zpracování průměrné. Využívána byla pouze doporučená literatura.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání E 25/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
E
Body
54

Posudek oponenta

Hazdra, Pavel

Práce je psaná poněkud úspornou formou (celkem jen 38 stran), bohužel na úkor přehlednosti a komfortu čtenáře. Použitý seznam literatury o pěti položkách je na diplomovou práci nedostatečný. Podle mého názoru nebylo zcela splněno zadání práce – řešen je pouze dutinový rezonátor ve tvaru kvádru, a to pouze pro harmonicky ustálený děj. Obrázky 9-16 vektorových polí jsou špatně čitelné, doporučil bych pole porovnat i ve 2D řezech. Jejich popisek je nedostatečný, jedná se pravděpodobně o intenzitu elektrického pole, ale mělo by to být uvedeno. Kladně hodnotím komentované výpisy kódu z MATLABu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 14/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
D
Body
66

Otázky

eVSKP id 39374