VLČNOVSKÁ KOTLÍKOVÁ, S. Měření a regulace počítačem řízených solárních systémů: Vizualizace energetických systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Půčková, Helena

Předložená diplomová práce v rozsahu 71 stran textu, vhodně doplněného tabulkami, grafy a obrázky splňuje požadavky zadání. Teoretické části bylo věnováno 50 % obsahu práce a popisuje detailně jednotlivé technologické části kombinovaného solárního systému a jeho řízení. Kladně lze hodnotit množství a kvalitu literárních odkazů, orientaci diplomantky ve čtyřech světových jazycích a fakt, že již v dané oblasti publikuje. Experimentální část spolu s diskusí a závěrem pak shrnuje vlastní poznatky. Byl správně navržen systém uzlových bodů pro sledování a ovládání systému tak,aby maximálně využíval možnosti řídící jednotky SH-8. Byl úspěšně odladěn monitorovací software ComScanner 1.0 a SNG 1.0 pro měření globálního slunečního záření na připravenou webovou aplikaci. V práci je několik formálních chyb v textu, které však nesnižují vlastní úroveň práce. Předložená práce je logicky správně členěna, tabulky,grafy a obrázky jsou zpracovány kvalitně a k obsahu v přiměřeném množství. Práce odpovídá svým rozsahem požadavkům kladeným na diplomové práce. Z výše uvedených důvodů doporučuji diplomovou práci příjmout k obhajobě a celkově hodnotím práci výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mašek, Ivan

Diplomantka předložila k obhajobě diplomovou práci v rozsahu 71 stran textu, vhodně doplněného tabulkami, grafy a obrázky. Teoretickou část má podrobně rozpracovánu a představuje 50 % obsahu práce. Experimentální část spolu s diskusí a závěrem pak shrnuje vlastní poznatky, které jsou odpovídajícím způsobem zhodnoceny a komentovány. Nedostatkem je omezená prezentace experimentálních výsledků v práci. V práci je několik formálních chyb v textu, např str. 51 - tloušťka izolace je uvedena chybně v cm, stejně tak na následující straně objem bojleru a akumulační nádrže je chybně uveden v krychlových metrech, místo litrů. Na str. 40 je chybně uveden rozměr rychlosti průtoku. Práce odpovídá svým rozsahem požadavkům kladeným na diplomové práce. Je zpracována přehledně a v souladu se zadáním tématu diplomové práce. Po zodpovězení dotazů doporučuji diplomovou práci příjmout. Celkově hodnotím práci velmi dobře (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 11 Diplomantka se v diplomové práci zaměřila na rozbor a zhodnocení problematiky využívání energie, solární soustavy a jejich součástí.
Logické členění práce A 12 Diplomová práce je logicky členěna správně a obsahuje všechny potřebné kapitoly.
Kvalita zpracování výsledků B 11 Experimentálních výsledků je v práci uvedeno relativně málo a dosažené výsledky jsou spíše hodnoceny.
Interpretace výsledků, jejich diskuse B 11 Interpretace výsledků experimentální části je správná a tomu odpovídá i diskuse výsledků.
Využití literatury a její citace A 12 Diplomantka při zpracování své diplomové práce použila relevantní domácí i zahraniční literaturu v dostatečném rozsahu.
Úroveň jazykového zpracování A 12 Diplomová práce je zpracována na velmi dobré jazykové úrovni.
Formální úroveň práce – celkový dojem B 11 V diplkomové práci je uvedeno několik nepřesností, které však nesnižují úroveň práce.
Závěry práce a jejich formulace B 11 Závěry práce jsou v souladu se zadáním práce a dosaženými výsledky. V práci jsou jen sporadicky uvedené experimentálních dat.
Navrhovaná známka
B
Body
91

Otázky

eVSKP id 195