FRIML, L. Domovní alarm [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Macho, Tomáš

Úkolem pana Lubomíra Frimla bylo navrhnout koncepci domovního alarmu, zvolit vhodná čidla, navrhnout a realizovat elektronické obvody včetně desek plošných spojů. Pro ověření funkčnosti ústředny domovního alarmu měl vytvořit potřebné softwarové vybavení. Diplomová práce navazovala pouze na jednu semestrální práci. Při řešení semestrální práce pan Friml disponoval solidními znalostmi z oblasti mikroprocesorové techniky a návrhu elektronických obvodů. Semestrální práci věnoval potřebné množství úsilí i času. Bohužel řešení svého diplomového projektu pan Friml věnoval naprosto nedostatečné množství času, na konzultace během letního semestru téměř nechodil. Intenzivně začal pracovat cca týden před odevzdáním práce. Nepodařilo se mu osadit desku řídící jednotky SMD součástkami, a desku musel urychleně realizovat s klasickými součástkami. K ústředně alarmu se mu v době odevzdání nepodařilo připojit ani displej. Proto nemohl vytvořit testovací software, pomocí něhož by ověřil funkčnost všech obvodů alarmu. Triviální program, jehož výpis je uveden na str. 97 a 98 považuji za naprosto nedostatečný. Vzhledem k tomu, že pan Friml nesplnil podstatnou část zadání své práce – realizaci a ověření funkčnosti domovního alarmu, hodnotím jeho práci známkou F. V případě, že by diplomant komisi předvedl alespoň funkční ústřednu alarmu včetně komunikace se vstupní a výstupní jednotkou, navrhuji komisi zlepšit hodnocení práce na E.

Navrhovaná známka
F
Body
49

Posudek oponenta

Valach, Soběslav

Diplomová práce se zabývá rozborem a návrhem systému domovního alarmu na bázi mikroprocesoru PIC včetně přídavných modulů. Práce je rozdělena na tři části. První část pojednává o současném stavu zabezpečovacích ústředen a různých druhů čidel. Druhá část práce popisuje vlastní koncepci zařízení a návrh jednotlivých modulů. V této části je popsán postup návrhu a výpočet hodnot některých součástek. Úvahy se opírají pouze o předpoklady bez odvození a výpočtů, které by byly podloženy vzorci a vysvětlením proč je zapojení právě tak uspořádáno. Totéž platí i pro volbu součástek. Poměrně chaoticky působí konstatování, že zapojení je složeno SMD součástek a je vybrán procesor s počtem pinů 40 (který se určitě v SMD provedení nedodává). Třetí a poslední kapitola je věnována softwarovému vybavení, kde je popsáno vývojové prostření pro mikrokontroler a registry LCD displeje. Po odborné stránce lze práci vytknout nedostatky ve znalosti zpracovávaného tématu a to nejen v oblasti využití periferních zařízení mikroprocesoru, ale také ve výběru součástkové základny, kreslení schémat a obecně přístupu k dané problematice. Dále v práci není uvedeno zhodnocení dosažených výsledků, ověření funkce jednotlivých modulů a funkce systému jako celku. Cíle práce byly splněný takto (jednotlivé body jsou doplněny komentářem): 1) 85% (bez komentáře) 2) 30% - koncepci systému je věnována jedna kapitola o třech stranách, kde je popisováno umístění systému do objektu RD. Vlastní koncepce je nedostatečně diskutována a spíše se zaměřuje na funkce systému než na vlastní provedení. 3) 35% - předložená obvodová schémata jsou neúplná, místy chybná, nejednoznačná a neodpovídají zavedením konvencím pro kreslení schémat ve slaboproudé elektronice (např. obr. 49 přílohy: propojení brány B obvodu IC1, obvod IC2 74AC02 není XNOR ale NOR, v zapojení nejsou blokovací kondenzátory). Podobnými závadami jsou postižena prakticky všechna obvodová zapojení v práci. Vlastní koncepce a návrh EZS nereflektuje běžně zavedené postupy v této oblasti – ochrana vstupů/výstupů, vyvážení měřících smyček a další. 4) 40% - návrh desek plošných spojů byl realizován ve shodě s požadavky zadání, ovšem nejsou k dispozici žádná výrobní data ani podklady pro výrobu (soubory ve formátu JPG jsou nedostatečné a neodpovídají současnému stavu techniky výroby plošných spojů). Dále nejsou obsaženy rozpisky součástek/materiálu, třídy přesnosti, povrchové úpravy pro výrobu PCB a další technologické detaily. 5) 0% - přiložená diplomová práce a dodaná dokumentace nesvědčí o tom, že bod č. 5 zadání byl splněn. Přiložené CD neobsahuje žádné SW vybavení, které by mohlo sloužit pro ověření funkce zapojení a jednotlivých modulů. Navrhuji hodnocení F a v případě, že student předloží funkční systém E.

Navrhovaná známka
F
Body
49

Otázky

eVSKP id 52007