VENHODA, T. Technologie pro přípravu a spalování biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Juřena, Tomáš

První část práce je věnována popisu vlastností biomasy a technologií pro její přípravu k energetickému využití. Přehledně jsou zde popsány různé metody sklizně, sušení a další úpravy biomasy jako peletování a briketování. Autor se dále velmi podrobně zabývá procesy pyrolýzy a zplyňování a plynule přechází do druhé části práce věnované energetickému využití biomasy metodou přímého spalování. Pozornost je věnována srovnání různých typů ohnišť. Práce má dobrou strukturu, je psána přehledně s minimálním množstvím překlepů a gramatických chyb, byť některé formulace jsou mírně kostrbaté. Text je doplněn množstvím názorných obrázků. V seznamu zkratek a symbolů nejsou zmíněny rychlostní konstanty uvedené na obrázku 9 na str. 11. V práci bylo dosaženo vytyčených cílů zadání, přínosem je vytvoření jednotného přehledu technologií pro přípravu a energetické využití biomasy, proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Recman, Milan

Bakalářská práce je založena na rešerši technologií pro energetické využití biomasy. Po stručném popisu základního rozdělení biomasy následují tři hlavní části zabývající se zemědělskými stroji pro sklizeň a úpravu biomasy, obecným popisem termického zpracování a vhodnými spalovacími technologiemi. Autor při vypracování postupoval systematicky a držel se klíčových faktů. V úvodní kapitole o rozdělení biomasy bych považoval za vhodnější spíše zařazení tabulek. Výčet jednotlivých druhů biomasy v textové části působí nesrozumitelně. Strohý styl vyjadřování také považuji za největší slabinu práce. Vyzdvihnul bych naopak pečlivé zpracovaní, dobrou strukturu a vhodně volené obrázky. Bakalářská práce svým rozsahem odpovídá zadání, hodnotím ji jako velmi dobrou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 28669