BLAHÚT, L. Program na výpočet průhybu hřídele elektrického stroje zahrnující vliv magnetického tahu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vlach, Radek

Předložená práce pana Lukáše Blahúta se zabývá návrhem programu pro výpočet průhybu rotoru elektrického stroje s vlivem magnetického tahu. Předložena práce je pro mě zklamáním. Student nedostatečně konzultoval rozbor použité metody výpočtu. Vzhledem k tomu, že měl k dispozici zprávu popisující danou metodu a ukázkový výpočet v programu Matlab, tak se to vůbec neodráží v obsahu práce. Odevzdanou prácí jsem měl možnost vidět až po odevzdání a nebylo již možné ji upravit. Teoretická část je nepřehledná a neúplná, čímž nedává možnost pochopit použitou metodu výpočtu. Student nebyl schopen podklady, které měl k dispozici, zpracovat do jasné a přehledné formy. Závěry uvedené v práci se mnou nekonzultoval a tím pádem jsou zcela zavádějící a nesprávné, což ukazuje na špatnou orientaci v dané problematice. Jediným možným přínosem je vytvoření programu pro výpočet rotoru, který je však pouze předěláním algoritmů výpočtu zpracovaných v programu Matlab, které student měl volně k dispozici. Navíc přes jasnou domluvu o jazyku programu, byl vytvořen ve slovenštině, což může být limitující při použití ve výuce. Je otázkou, jestli vytvoření programu v programovacím prostředí je dostačující na získání titulu bakalář. Podle mého názoru takové programové prostředí zvládne vytvořit i celá řada středoškolských studentů zajímajících se programováním. Doporučuji, aby student dostal možnost přesvědčit členy komise o technické úrovni své práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita F
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii F
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací E
Samostatnost studenta při zpracování tématu E
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Houfek, Martin

Práce je věnována tvorbě programu na výpočet průhybu hřídele elektronického stroje zahrnující vliv magnetického tahu. Jedná se o práci, která přímo souvisí s praktickým využitím v oblasti výpočtového modelování. V úvodu práce je nedostatečně popsána teoretická část. Zcela chybí cíle práce, a popis problémové situace. Dále není provedený komplexnější popis funkce metody řešení. Práce má rozsah 38 stran, kapitoly jsou členěny logicky, po formální stránce je práce v pořádku, grafická úroveň je v pořádku. Závěrem lze konstatovat, že bakalář prokázal schopnost se orientovat v komplexním oboru, zadání splnil v rozsahu a práce bude jistě patřit k dále používaným informačním zdrojům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 37986