FRANC, Š. Koncepční návrh mostového jeřábu 8 tun [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubín, Martin

Bakalářská práce studenta Šimona France „Koncepční návrh mostového jeřábu 8 tun“ odpovídá zadání. V první části práce jsou navrženy základní rozměrové parametry mostového jeřábu. Z technických parametrů byly postupně vypočteny hlavní části mostu jeřábu a navržena jeřábová kočka. Chybí schéma důležitých rozměrů kočky. Dále jsou špatně kontrolovány šrouby v kap. 3.3, kde jsou špatně použity maximální dovolené hodnoty. Schématický obrázek kočky na obr. 1.1 a 1.2 je nevyhovující. Textová a výpočtová část obsahuje nepřesné technické formulace, např. na stranách 1, 3, 6, atd. Dále je v práci mnoho překlepů, pravopisné a stylistické chyby (str. 2, 4, atd.). Závěr si v několika větách odporuje se samotnou prací, např. „Tyče jsou k sobě svařeny stojinami.“ si odporuje s kapitolou 3.2.1 (obr. 3.2.2). Dále nebyly šrouby kontrolovány na vzpěr, jak je uvedeno v závěru. Autor vycházel z doporučené literatury a pracoval i s dalšími zdroji. Ve výkresech chybí některé kóty a některé svary jsou nevhodně popsány. Dále výkres mostu je v nestandardním měřítku. Bakalářská práce má, dle mého názoru, po obsahové i formální stránce podprůměrnou úroveň. Práce působí uspěchaným dojmem s neprovedenou korekcí chyb a je nedostatečně popisná. Práci i přes všechny uvedené nedostatky doporučuji k obhajobě se sníženým hodnocením na stupeň dostatečný.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu E
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Pokorný, Přemysl

Předložená bakalářská práce měla za cíl koncepční návrh mostového jeřábu s nosností 8t. Práce je pojata velmi nedbalým a zcela nedostatečným způsobem. K práci lze mít celou řadu výhrad, bez nároku na úplnost uvádím pouze nejvážnější: - nejsou uvedeny podmínky provozu jeřábu - výpočtová zatížení nerespektují dynamiku zdvihu, pojezdu kočky, pojezdu jeřábu - chybí návrh provedení jednotlivých uzlů mostu jeřábu - zcela nedostatečná práce s literaturou - návrh hlavního nosníku je odvozen z meze kluzu materiálu bez jakékoliv další kontroly - chybí jakýkoliv návrh řešení přívodu elektrické energie - nijak není řešeno řízení jeřábu Šimon Franc ve své práci neprokázal schopnost samostatné konstrukční práce. Ignorantský přístup předvedený v bakalářské práci, která má být vyvrcholením celého studia, považuji za velmi drzý a urážlivý. Práce nesplňuje podmínky zadání a nedoporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání F
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod F
Vlastní přínos a originalita F
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii F
Logické uspořádání práce a formální náležitosti F
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací F
Navrhovaná známka
F

eVSKP id 29233