HIKANÍK, M. Inkubátor s regulací teploty a vlhkosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Steinbauer, Miloslav

Cílem práce byl návrh a realizace inkubátoru pro exotické ptáky, s regulací teploty i vlhkosti v rozsahu 20-38 C resp. 25 až 80% r.v. Student se v práci věnuje návrhu řešení elektronického měření a regulace termostatu a hygrostatu. Na základě rozboru požadavků vybral vhodná čidla, experimentálně zjistil tepelné vlastnosti dodaného vzorku komory inkubátoru a ověřil možnosti zvyšování vlhkosti dvěma způsoby. Na základě toho pak navrhl realizaci inkubátoru, kterou poté sestavil a ověřil její funkčnost. Dosažené regulační parametry odpovídají požadavkům zadání, jak dokládají provedená měření. Přestože se nepodařilo vytvořit ovládací program pro dálkové měření a ovládání přes USB/LAN a odladit parametry PID regulace, hodnotím vzniklou konstrukci jako zdařilou. Diplomová práce je strukturovaná, popisná a dobře čtivá, s malým množstvím stylistických nepřesností či překlepů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 44/50
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Král, Bohumil

Bc. Matúš Hikaník zpracoval ve své práci zajímavé téma inkubátoru, zahrnující vlastní návrh jednotlivých bloků zařízení, ale i vlastní realizaci a ověření výsledků na realizovaném funkčním vzoru. Diplomant v krátké první části práce popsal význam inkubátorů pro chovatelskou praxi a parametry komerčně vyráběných inkubátorů. Přímé citace www stránek výrobců v této části práce neodkazují při tom na literaturu [2] až [5] uvedenou v seznamu literatury. Těžiště práce je v kapitole 3, obsahující návrh vlastního řešení inkubátoru. V dalších částech práce je popsán způsob chlazení a ohřevu, zvlhčování vzduchu a vlastní ovládání. Kapitola 7 uvádí dosažené výsledky. Vlastní konstrukční řešení, schémata, desky plošných spojů, použité součástky a fotografie konečného provedení jsou uvedeny v přílohách. Zde vidím i hlavní přínos diplomanta, který tak prokázal samostatný a tvůrčí inženýrský přístup k řešení technického úkolu. Cenné jsou i výsledky ověřování klíčových parametrů realizovaného zařízení v závěru práce. Dosažené výsledky- podle mého názoru- dostatečně potvrdily správnost postupu návrhu. Práci považuji za zajímavou z hlediska tématu a spojení vlastního návrhu s kompletní dokumentací a realizací a jejím ověřením za přínosný pro praxi. Nemám vážnějších připomínek k jejímu zpracování a konstatuji, že diplomant prokázal schopnost samostatné inženýrské práce. Práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 39316