HRACH, P. Simulace RF přenosového kanálu pro DVB-H a DVB-SH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Polák, Ladislav

Diplomová práca sa zaoberá simuláciou a analýzou prenosového kanálu pre príjem mobilnej digitálnej televízie štandardov DVB-H/SH. V súlade so zadaním, v diplomovej práce študent preštudoval vysielaciu a prijímaciu blokovú štruktúru štandardov DVB-H/SH. V realizačnej časti práce potom navrhol vhodnú aplikáciu v programu MATLAB pre simuláciu a analýzu prenosu signálu v rôznych RF kanáloch. Vytvorená aplikácia zahrnuje v sebe vf modulátor a demodulátor oboch štandardov. V prípade štandardu DVB-SH bol vytvorený aj vf model módu SH-B, umožňujúci prenos cez satelit na základe metódy TDM, ktorá je čiastočne prevzatá zo štandardu DVB-S2. Vytvorená aplikácia taktiež umožňuje zvoliť rôzne modely prenosových únikových kanálov a nastaviť resp. modifikovať ich parametri podľa platných ETSI noriem a dokumentov Wing TV a COST 207. Grafické a formálne vypracovanie práce je na dobrej úrovni. Jednotlivé kapitoly na seba logicky nadväzujú. Terminologických a gramatických chýb je minimum. Výhrady mám jedine k nevhodnému obrázku, ktorá je prezentovaná na str. 12. Obrázok nezodpovedá schéme „puncturing“ turbo kóderu, ktorú používa štandard DVB-SH. Prácu s doporučenou a dostupnou literatúrou zvládol študent vynikajúco. Pán Bc. Peter Hrach pracoval samostatne a pravidelne využíval možnosti konzultácie s vedúcim práce, kde vždy prezentoval svoje vlastné myšlienky a návrhy na vyriešenie aktuálnych problémov. Vzhľadom ku všetkým predchádzajúcim hodnoteniam odporúčam predloženú diplomovú prácu k obhajobe a navrhujem bodové hodnotenie A/92.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Fliegel, Karel

Předložená diplomová práce se zabývá popisem standardů pro šíření digitálního videa na mobilní zařízení DVB-H a DVB-SH. Diplomant se zaměřuje hlavně na nové nástroje použité v systému DVB-SH. Součástí diplomové práce je program pro simulaci přenosu DVB-H/SH v Matlabu s různými modely přenosových kanálů včetně selektivních. Názorné je diplomantem prezentované grafické vyhodnocení výsledků simulací. Diplomová práce splňuje požadavky zadání. Grafické uživatelské rozhraní simulačního programu v Matlabu umožňuje interaktivně zadávat řadu parametrů a bude jistě vhodné pro výukové účely v souvisejících předmětech. Zásadní výhrady mám k formální stránce práce, jejíž horší úroveň zhoršuje celkový dojem. Text práce působí dojmem, že neprošel finální korekturou a obsahuje řadu nepřesností, překlepů a chyb (např. „v závěru práce jsou vyhodnocený získané výsledky“ v Abstraktu, ne příliš zdařilý překlad abstraktu do angličtiny, „O těch dob“ na str. 3, „technologie velmi pokročili“ na str. 3, „DVB-T (terestriální). ze kterých“ na str. 3, „je tyto základy rozšířeny“ na str. 3, „Museli proto být definovány požadavky“ na str. 4, „TPS signalizaci je převzata“ na str. 7, „aby se stal odolnější proti rušení, chybám. a zároveň byl uniformován“ na str. 10, „na vstupu byli dekadické hodnoty“ na str. 18, „Přijímací část je analogicky inverzní k části přijímací“ na str. 26, „kompenzovat a podvzorkovat tady demodulace pro TDM končí.“ na str. 26, „maximální pravděpodobností (Maximum Likehood“ na str. 27, „Hodnoty se zlepšili“ na str. 29, „byli rozebrány oba standardy“ na str. 37).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce C 36/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
C
Body
76

Otázky

eVSKP id 39317