MAREK, P. Zabezpečení bezdrátové komunikace embedded systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Červenka, Vladimír

Z formálního hlediska je předložená práce na dobré úrovni. Snad jen rozbor energetické náročnosti symetrických šifer by mohl být více detailní. V této oblasti práce nabízí jen velmi stručný přehled. Využití literatury hodnotím taktéž kladně. V práci však zcela chybí interpretace výsledků a jejich diskuse, nebo srovnání. Student bohužel během roku, i přes urgenci, nechodil na konzultace a nejevil o práci zájem. Práci jsem poprvé viděl až po odevzdání a neměl jsem ani možnost její obsah a praktické řešení nijak ovlivnit. Především praktická část nesplňuje zadané požadavky. Výpočet vlastních asymetrických klíčů odesilatele i příjemce probíhá v jednom souboru na témže zařízení a nelze tak mluvit o autentizaci mezi zařízeními, natož o zabezpečení bezdrátové komunikace. Využitý kód je navíc určen pro architekturu PC a neobsahuje žádnou optimalizaci pro embedded zařízení. Předložené řešení se tedy zásadně odklání od požadovaných cílů, a proto splnění zadání hodnotím známkou F. Komisi navrhuji, aby především praktická část práce byla v náhradním termínu přepracována.

Navrhovaná známka
F
Body
44

Posudek oponenta

Šimek, Milan

Cílem bakalářské práce byl návrh a implementace zabezpečení bezdrátových zařízení IEEE 802.15.4. Implementace měla být provedena s ohledem na dostupnost a energetickou efektivitu řešení. V práci bych vyzdvihl, že student pracuje s velkým množstvím anglické literatury, kterou v textu cituje. Práce je velmi čtivá bez většího počtu překlepů. Ve své formě by mohla sloužit jako povedený úvod do problematiky šifrování nízkoenergetických standardů. Celkově bych teoretickou část práce hodnotil za A. Za kritickou část práce považuji samotnou praktickou část, jejíž popis zabírá pouze 5 stran. Při porovnání s 24 stranami, které student věnoval teoretické části, ve které popisoval možnosti šifrování, považuji tento fakt za velký nedostatek. Z tohoto důvodu nelze přesně stanovit, jak velké úsilí student vynaložil pro splnění zadání. Ovšem z obsahu předložené práce a z rozboru zadání lze usoudit, že zadání bylo ve větší míře splněno. Ve výstupu praktické práce mi chybí analýza komunikace pomocí paketového analyzátoru nebo měření efektivity provedené implementace. Např. jaký vliv má provedená implementace na spotřebu či propustnost zařízení. Pouhý popis implementovaného protokolu nepovažuji v bakalářské práci za dostačující. Za další nedostatek považuji problematiku vyhodnocení spotřeby energie uvedených protokolů. Jelikož tato problematika byla jedním ze základních parametrů zadání, student se mohl spotřebě energie při šifrování věnovat detailněji. V práci je této problematice věnována pouze jedna strana. Praktickou část a její popis bych hodnotil za D. Celkově práci doporučuji k obhajobě a z důvodu nedostatků uvedených výše ji hodnotím za C (70 bodů.)

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 66602