BOTLOVÁ, S. Fantom pro měření průtoku pomocí dilučních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Harabiš, Vratislav

Studentka se měla zabývat perfuzními metodami a měřením pH jako kontrastní látky. Jako výchozí bod měla posloužit práce Pavla Pokorného Měření průtoku pomocí diluční metody (rok 2011). Studentka převzala navržený model, ale ve vlastní práci již není popsáno, jakým způsobem byl modifikován. Rovněž tak program, pomocí kterého jsou data zpracována, je téměř totožný. Původní program samozřejmě mohla rovněž použít jako výchozí bod, ale je potřeba uvést citaci a program podle potřeb upravit. Stejný problém shledávám v některých částech textu. Nicméně vlastní měření studentka prováděla sama v laboratoři. Výsledky měření odpovídají předpokladům a použitým modelům. Nicméně v práci chybí další srovnání, zejména pak s prací Pavla Pokorného. Studentka přistupovala k práci aktivně až v závěrečných fázích práce. Měření pak probíhalo v určitém časovém stresu. Rovněž konzultací využívala spíše v závěrečných fázích práce. Zadání je tak splněno částečně.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Posudek oponenta

Štohanzlová, Petra

Studentka Simona Botlová se ve své práci zabývá měřením průtoku pomocí dilučních metod. V praktické části práce byl sestaven fantom a program pro měření průtoku na základě pH. Fantom i program se zdají funkční, studentka v práci prezentuje dostatečné množství výsledků měření, které ale bohužel nejsou příliš uspokojivé. Výsledky i možné příčiny chyb jsou komentovány. Jedním z výsledků je také návod pro laboratorní cvičení. Z formálního hlediska ovšem musím konstatovat, že se jedná o plagiát bakalářské práce studenta Pavla Pokorného z roku 2011. Kapitoly 1, 2, 3, 5 a 6 jsou z převážné části pouze volně přepsány ze zmíněné práce a přeloženy do slovenštiny. Všechny zmíněné kapitoly jsou stejně členěny jako v původní práci, obsahují stejné vzorce a obrázky převzaté ze stejných zdrojů. Koncepce praktické části je taktéž převzatá ze zmíněné práce, aniž by byla řádně citována. Je to znát jak ze schématu navrhovaného přípravku tak z vytvořeného programu, který má v obou pracích identickou koncepci. Taktéž popis v praktické části je identicky členěn a obsahuje analogické obrázky. Jedinými částmi bakalářské práce, které se zdají být vlastní původní prací studentky, jsou kapitola 4 s popisem programového prostředí a použité sondy a kapitola 7 s naměřenými výsledky. Z fotografií reálného zapojení fantomu a měřicí soustavy je zřejmé, že studentka praktickou část své práce zrealizovala. Koncepce fantomu a programu a jejich popis však již není její vlastní prací, stejně tak teoretický rozbor. Z těchto důvodů považuji zadání bakalářské práce za nesplněné s hodnocením F/46 bodů.

Navrhovaná známka
F
Body
46

eVSKP id 65364