JUREČKOVÁ, Z. Prebiotické sladidlo tagatosa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Posluchačka Zuzana Olšovcová vypracovávala teoretickou bakalářskou práci, jejíž náplní bylo shromáždit z dostupných informačních zdrojů základní údaje o náhradním sladidle tagatose. Toto sladidlo lze využít jako prebiotikum, proto se v současné době dostává do popředí zájmu odborné potravinářské veřejnosti. Téma bakalářské práce - náhradní sladidlo tagatosa - si studentka zvolila a formulovala sama. S jeho řešením začala v předepsaném termínu a pravidelně využívala dohodnuté konzultace. Včas a pečlivě plnila zadané úkoly. Značné rezervy má však v práci s cizojazyčnou literaturou. Větší pozornost bude muset také v budoucnu věnovat celkové jazykové úrovni psaného slova a psaní odborného textu obzvláště. Domnívám se, že posluchačka odvedla v rámci svých možností dobrou práci. Její celkový výkon hodnotím známkou B - velmi dobře a bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Využití poznatků z literatury | C | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | C |
Předložená bakalářská práce má rešeršní charakter, zabývá se vlastnostmi sladidla tagatosy a jejími účinky na lidské zdraví. K práci mám tyto připomínky: - celkově je práce na nízké obsahové i jazykové úrovni (nepřesné a nesrozumitelné formulace, gramatické chyby, překlepy, nesprávná citace legislativy: - např. str. 7 neohesperidindihydroh(ch)alkon , Acesulfan(m) K, tvrzení "Sacharin-je společným názvem pro příslušnou kyselinu"; dále na str:13,15,16, 17,18, 21,22,24, 26,30 - obr.1 (str.11) má v názvu porovnání struktury ?-D-fruktosy a ?-D-tagatosy, ale oba dva vzorce jsou špatně. - obr.5 (str.13)u vzorce D-glukosy je popis D-fruktosa - chybí zdroje k obrázkům 1-9, k tabulkám 3,5,8,10 - str.18 tvrzení .."zvyšuje počet bakterií mléčného kvašení a Lactobacillus" ....tedy znamená, že L. nepatří mezi mléčné bakterie? -stejně str17 ..."podporuje růst Lactobacillus sp. a bakterie mléčného kvašení.... - nesprávně citovány zdroje 29,30,31 - 15 literárních zdrojů jsou nerecenzované většinou komerční zdroje informací.(byly zdrojem např. pro celou kapitolu Náhradní sladidla str. 6-9) - jednotky kcal/g (str 32) nepatří mezi SI jednotky Z velkými výhradami doporučuji a uděluji dostatečně/E
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | E | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | |||
Využití literatury a její citace | E | ||
Úroveň jazykového zpracování | E | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | E | ||
Závěry práce a jejich formulace | E |
eVSKP id 23905