NOVÁK, T. Rozložení proudu na lineárních anténách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Nováček, Zdeněk

Diplomant měl připravit úpravy laboratorní úlohy orientované na měření rozložení proudu na lineární anténě a připravit program pro vyhodnocení výsledků měření a demonstraci vybraných závislostí včetně dokumentace k laboratorní úloze. S cílem zlepšit citlivost sondy analyzoval vliv změn rozměrů a provedení sondy a poměry v obvodu měření úrovně indukovaného napětí. Pro omezení vlivu rozptylu naměřených dat zpracoval regresní proceduru, která dále poskytuje údaj o zdánlivém prodloužení antény a další údaje. Konkrétní poměry demonstrují číselné výpočty vázané na podmínky měření. Pro vlastní měření pak zhotovil tři sondy s různým průměrem. Hlavním výsledkem práce je program pro korekci odchylek měřených dat a výpočet zdánlivého prodloužení antény. Práce však neukazuje jeho možnosti ani není využit v ukázce zpracování naměřených dat. Rovněž z dalších analýz nejsou vyvozeny odpovídající doporučení. Práce se nezabývá měřením na dlouhých anténách ani související simulací vlivu změn tloušťky anténního vodiče. Přesto dosažené výsledky mohou být úspěšně využity při inovaci laboratorní úlohy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 34/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce D 12/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Bártík, Hynek

Předložená diplomová práce detailně řeší problematiku rozložení proudu na lineárních anténách. Práce obsáhle a velmi podrobně popisuje postup práce diplomanta. Na řadě míst bych uvítal stručnější vyjadřování a omezení popisu obecně známých faktů. Naopak postrádám řešení problematiky možnosti zvýšení citlivosti sondy. V práci jsem nalezl několik chybných odkazů na obrázky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 39351