MYŠKA, R. Měřicí systém impulzního proudového zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Drexler, Petr

Diplomová práce se zabývá studiem a ověřováním metod aplikovatelných při měření krátkých proudových impulsů dosahujících vysokých úrovní. Na základě rešerše zvolil student pro daný účel perspektivní měřicí metody a přehledně analyzoval jejich principy a vlastnosti. Provedl návrh možného uspořádání experimentálních senzorů. Dílčí vlastnosti senzorů analyzoval za pomoci obvodového simulátoru i experimentálně. Pro případ indukčních senzorů stanovil zajímavé závěry pro jejich aplikaci při měření vysokofrekvenčních neharmonických průběhů. V případě optického senzoru zvolil využití optického vlákna jako snímacího elementu spolu s normovaným diferenčním polarimetrickým vyhodnocením signálu. Navrhl elektronickou část senzoru, při jejímž ověřování se mu podařilo dosáhnout relativně vysoké šířky pásma. Funkci optovláknového senzoru se nepodařilo ověřit z důvodu zřejmé chybné adjustace použitého komponentu ortokonjugačního reflektoru, který musí být proto korigován u výrobce. Provedl proto ověření optického senzoru se skleněným rotátorem. Při experimentu prokázal linearitu snímací i vyhodnocovací části senzoru. V práci postrádám popis vzniku a vlivu lineárního dvojlomu v optovláknovém senzoru. Dále by bylo třeba v závěru provést srovnání obou vybraných metod. Studen při řešení pracoval aktivně a problematiku, která má poměrně široký záběr dobře zvládnul. Odvedl dostatek experimentální a konstrukční práce. Formální zpracování má kvalitní úroveň. Vyskytuje se poměrně malé množství chyb, např. obtížně čitelné značení simulovaných grafů. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Križan, René

Student druhého ročníku magisterského navazujícího studijního oboru Bc. Radek Myška plně vyhověl zadaným požadavkům specifikovaným vedoucím práce. Odborné hledisko je na velmi slušné úrovni, jen mám drobnou výtku k užívání odborného názvosloví. Při studiu této práce jsem byl spokojen s názorným a komplexním popisem jednotlivý metod a jejich praktickým provedením. Tento velmi kladný úsudek však mírně pokazil strohý závěr, kde nebylo dostatečně okomentováno získání jednotlivých dílčích úkonů, které byly popsány na konci každé metody. Formální zpracování práce je slušné úrovni, nedostatky zjištěny v nejednotné úpravě v seznamu obrázků a jejich označení v textu. Text působí dojmem neosobní práce, student často užívá obraty – „byl, byla, bylo užito…“ i několikrát v jednom dlouhém souvětí, zejména v druhé polovině práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 39349