MÜLLER, M. Elektricky krátká mnohopásmová anténa pro radioamatérské použití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Lukeš, Zbyněk

Student se ve své diplomové práci zabýval ověřením činnosti takzvané EH antény v pásmu krátkých vln. Jedná se o anténu, která je elektrický krátká (v tomto případě 0,023?), a je laděná do rezonance pomocí ladicích kondensátorů. Jejích hlavní výhoda je především ve velikosti a v lepší šířce pásma než u malé smyčkové antény. Student se svého úkolu chopil vervou, avšak brzy se vyskytly problémy s numerickým výpočtem. Některé prvky antény byly problematické na namodelování, z několikera softwaru nakonec nejlepší výsledky vypočetl časový solver v CST Microwave Studio. Při simulacích bych u studenta očekával mnohem větší samostatnost a vlastní názor na zadanou problematiku. Student navrženou anténu vyrobil, impedanční přizpůsobení ověřil měřením na vektorovém analyzátoru. Změřené výsledky odpovídají teoretickému předpokladu. Zadanou anténu jsem ověřil v praxi, s anténou umístěnou v laboratoři a výkonem 25 W bylo navázáno spojení 3500 km daleko. Po formální stránce by práce potřebovala vylepšit. Tento aspekt však příliš nesnižuje jinak docela kvalitní práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 12/20
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury A 9/10
Splnění zadání D 32/50
Navrhovaná známka
D
Body
67

Posudek oponenta

Šebesta, Jan

Student navrhl a sestrojil EH anténu pro amatérské pásmo 14 MHz. Z teoretického rozboru vyplývá velmi dobrá znalost problematiky teorie EH antén. Uvítal bych ale porovnání i s jinými podobnými anténami. Student precizně navrhl model antény pro simulaci v CST Microwave Studio, avšak simulace samotná byla velmi zdlouhavá a neposkytla použitelné výsledky. Jako zajímavější způsob se mi jeví postupně zkracovat klasický dipól a analýzou jednotlivých simulací dospět k použitelným závěrům pro návrh elektricky krátkých antén. Anténu se studentovi nepodařilo modifikovat tak aby byla použitelná na více amatérských pásmech. Prototyp antény byl sestrojen precizně a proto anténa rezonovala v pásmu 14 MHz podle očekávání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce C 38/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 39347