VESELÝ, J. Příprava pokročilé keramiky metodou gelového lití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Trunec, Martin

Bakalářská práce byla zaměřena na optimalizaci přípravy jemnozrnné korundové keramiky metodou gelového lití. Cílem práce studenta bylo nalézt takové složení suspenze a její zpracování, které povedou k přípravě kvalitní korundové keramiky. Možnosti optimalizováné metody měl student prokázat na přípravě rozměrných tvarově konmplikovaných keramických dílů. Vypracování bakalářské práce předpokládalo znalosti z oblasti koloidní a polymerní chemie, které si musel diplomant nejprve doplnit studiem převážně zahraniční literatury. Bakalářská práce byla součástí rozsáhlého výzkumného projektu řešeného na pracovišti školitele. Student se v během vypracování své bakalářské práce seznámil i s další problematikou keramické technologie a často se účastnil doplňkových experimentů, které nejsou uvedeny v bakalářské práci. Jan Veselý přistoupil k zpracování bakalářské práce zodpovědně a aktivně, a to jak v teoretické oblasti, tak i v praktické části. Předložená práce je na dobré úrovni, s přehlednou strukturou a dobře formulovanými závěry. Práci Jana Veselého proto hodnotím známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Maca, Karel

Předložená bakalářská práce se zabývá literární rešerší a experimenty v problematice technologie přípravy objemové keramiky metodou gelového lití, což je moderní metoda přípravy hutné objemové pokročilé keramiky. Práce je rozdělena do části rešeršní a části experimentální. V rešeršní části jsou nejdříve stručně shrnuty základní poznatky o technologii pokročilých keramických materiálů, zvýšená pozornost je pak věnována metodám mokrého tvarování. V této části práce vyvinul bakalář nemalé úsilí při zpracování anglicky psané odborné literatury, přičemž musel mimo jiné pochopit a popsat náročnou problematiku z oblasti koloidní a polymerní chemie. V experimentální části práce se student naučil aplikovat z literatury získané znalosti, a to zejména v oblasti výběru materiálu, technologie a zhodnocení dosažených výsledků. Kromě toho získal experimentální zkušenosti z některých oblastí keramické technologie. Bylo optimalizováno složení suspenze plněné jemnozrnným Al2O3 a to jak z hlediska obsahu keramické fáze v suspenzi, tak i z hlediska vzájemného poměru základního a síťujícího polymeru. Optimalizovaná suspenze byla použita pro přípravu objemných a tvarově náročných dílů. Po vyřešení problémů se sušením objemných těles se podařilo úspěšně připravit hutnou keramickou medaili. Jak rešeršní, tak i experimentální část práce byly vypracovány kvalitně, přehledně a srozumitelně. Práce obsahuje některé překlepy a nesrozumitelná či nepřesná vyjádření. Jejich množství však není natolik významné, aby ovlivnilo srozumitelnost práce. Pro ilustraci zde některé drobné připomínky uvádím: Abstract: v anglickém textu se používá desetinná tečka a ne čárka; Obr. 1 – 3: u obrázků převzatých z literatury je třeba v popisu obrázku citovat zdroj; Str. 17, 18: v odborném textu není třeba používat vykřičník ke zdůraznění tvrzení; Str. 19: zkratky MAM a MBAM je vhodné vysvětlit hned při jejich prvním uvedení, totéž pro zkratku PE na str. 26; Obr. 9: legenda u křivek rychlosti sušení je v rozporu s logikou problému i s následným textem, zřejmě jde o záměnu těchto popisů. Bakalářskou práce Jana Veselého plně splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci, považuji ji za velmi kvalitní a hodnotím ji proto známkou A / výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 11519