KANDUS, F. Vliv alkoholu na řečový signál [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Milan

Téma diplomové práce je zaměřeno na úzkou speciální oblast vlivu alkoholu na řečový signál. K této tématice je nedostatek českých informačních zdrojů a diplomant byl odkázán na anglické podklady. Vypracovaná rešerše dostupných publikací a databází je značně úsporná. Diplomant docházel pravidelně na konzultace a věnoval velké úsílí vytváření vlastní databáze alkoholických nahrávek, k čemuž si pořídil také vlastní měřicí přístroj na kontrolu alkoholu. Vytvořená databáze je cenným výstupem práce diplomanta. Výsledky získané zpracováním nahrávek z databáze jsou srozumitelné, postrádám však lepší statistický přehled výsledků, zejména u kepstrální analýzy. Po formální stránce obsahuje práce některé nepřesnosti, které lze odstranit pozorným čtením, např „…na horizontální ose je vynesen kmitočet a na horizontální úroveň…“ (str. 32). Nepovažuji za vhodné napsat na stránku jen několik řádků textu a zbytek nechat prázdný (např. str. 11, 14).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 38/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce D 12/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
C
Body
73

Posudek oponenta

Tučková, Jana

Předložená diplomová práce pojednává o vlivu alkoholu na řečový signál. Téma práce je velmi zajímavé a mohlo by být velmi přínosné pro řadu aplikací. Bohužel způsob zpracování tomu neodpovídá. Diplomantovi chybí hlubší znalosti z fonetiky, ale i z oblasti zpracování signálů. Mnoho informací z obou oblastí mohl získat při studiu doporučené literatury [1]. Tato kniha však není v diplomové práci nikde citována (ani v přehledu prostudované literatury na str. 50 práce). Požadavek zadání týkající se přehledu databází alkoholické řeči splnil diplomant pouze částečně. Pokud by byl důslednější, našel by např. stránky (http://etoh.niaaa.nih.gov/Databases.htm) obsahující velké množství odkazů na databáze řeči ovlivněné alkoholem. Interpretace výsledků a diskuse o nich je velmi povrchní. Diplomant o výsledcích experimentů příliš nepřemýšlí, většinou je pouze shrne do tabulky a vykreslí grafy. Vyhodnocení ponechává na čtenáři. Po formální stránce je diplomová práce napsána ve spěchu, bez přečtení a korigování chyb vzniklých při psaní či z neznalosti gramatiky. Rovněž jsem nabyla dojmu, že často diplomant text „natahoval“, aby vytvořil práci s větším počtem stránek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 39324