JEHLIČKOVÁ, L. Základy mobilního internetu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanus, Stanislav

Zadání práce poskytla společnost T-Mobile CZ. Bohužel komunikace ze strany zadavatele nebyla ideální, a proto bylo zadání vypracováno bez dalších konzultací s T-Mobile CZ. Přes uvedené problémy přistoupila studentka k řešení práce velice zodpovědně a se zájmem o danou problematiku. Musela prostudovat velké množství literatury, převážně zahraniční. Pravidelně docházela na konzultace a výsledkem jejíi práce je výukové DVD obsahující popis nejdůležitějších mobilních systémů včetně srovnání jejich základních parametrů. Přístup studentky k řešení diplomové práce hodnotím jako výborný.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Fencl, Josef

Studentka Lenka Jehličková ve své diplomové práci přehledně zpracovala dostupné informace související s tématem a v souladu se zadáním. Součástí zadání bylo také vytvoření výukového DVD. Zde studentka zvolila formu jednoduché MS powerpoint prezentace, která je v podstatě jen stručnější alternativou k samotnému textu DP. Na práci Lenky Jehličkové si cením zejména přehlednost a formální čistotu zpracování. Studentka nešetří ilustracemi a tabulkami, kterými velmi účinně doplňuje občas komplikovaný text. Z obsahového hlediska je téma kompletní. Teorie jednotlivých mobilních systémů je doplněna o informace objasňující důvody technologického řešení, mnohdy nechybí výčet výhod a nedostatků ani pohled do praxe. Právě zde bych ale práci vytkl jistou nedůslednost zejména v částech věnovaných situaci ohledně mobilních komunikací v ČR. Některé informace o rozšíření jednotlivých systémů jsou buď zastaralé (HSUPA, HSPA+) nebo chybí údaj o čase jejich platnosti, popřípadě informace o zdroji, ze kterého autorka čerpala (WiMAX). Zaujalo mě rovněž ucelené zpracování tématu 3GPPP releasů, kde studentka vedle hlavních vývojových fází uvádí i některé obecně méně známé skutečnosti (např. Rel 5 a IMS). Celkově hodnotím práci Lenky Jehličkové jako svědomitě zpracovanou zdařilou rešerši na zadané téma bez vážnějších nedostatků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 39320