ZOŠIAK, D. Analýza USB rozhraní [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Šteffan, Pavel

Bc. Dušan Zošiak, student oboru Mikroelektronika, vypracoval diplomovou práci s názvem Analýza USB rozhraní. Cílem práce byla podrobná analýza rozhraní USB a návrh vnitřní architektury integrovaného převodníku, která bude schopná tvořit rozhraní mezi sběrnicí USB a definovaným protokolem. Výsledkem práce je implementace jednotlivých částí rozhraní do obvodu FPGA Student k řešení přistupoval iniciativně a samostatně. Po důkladném studiu řešené problematiky se zabýval implementací daného protokolu do vybraného obvodu a programováním jednotlivých části v jazyce VHDL. K řešení práce přistupoval zodpovědně. Vzhledem k náročným požadavkům kladeným na tento systém, bylo nutné provést řadu ověřovacích měření. Vzniklé problémy student konzultoval a sám navrhoval jejich možné řešení. Výsledkem práce je návrh přijímací, vysílací a řídící části převodníku. Návrh převodníku student implementoval do obvodu Xilinx Virtex II Pro model XC2VP4. Student Bc. Dušan Zošiak splnil zadání diplomové práce. Dodržel plánovaný harmonogram a práci dokončil. Při řešení prokázal své odborné schopnosti, dobře se orientuje v dané problematice. Jeho řešení je přínosné a je možné jej dál doplňovat o nové poznatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Fujcik, Lukáš

Cílem diplomové práce bylo zpracování a analýza USB komunikačního protokolu a implementace jednotlivých částí do obvodu FGPA. Pro popis dílčích částí a vrstev byl použit jazyk VHDL. Zajímavou částí diplomové je detailní popis návrhu digitálního fázového závěsu, který může být použit pro při návrhu zákaznických obvodů ASIC. Obvody FPGA mají v sobě zahrnut blok pro úpravu hodinového signálu. Odborná úroveň diplomové práce je na velmi dobré úrovni. Po formální stránce je práce na výborné úrovní. V práci je spousta doprovodných obrázků a tabulek. Logická struktura diplomové práce a návaznost jednotlivých kapitol je rovněž na velmi dobré úrovni. Práci bych vytknul, že v ní chybí detailní popis jednotlivých stavových automatů, které jsou použité při návrhu USB rozhraní. Na přiloženém CD jsou všechny potřebné zdrojové kódy, ale v některých případech je komentář příliš stručný. Např. při použití metodiky stavových automatů by bylo vhodné požít komentář u každého použitého stavu. Např. pokud se podíváme na popis vrstvy USBFRMr, tak v práci chybí detailní popis stavového automatu a je potřeba se podívat do zdrojového kódu. A zde právě chybí potřebný komentář k jednotlivým stavům. Nicméně i přes moje některé výtky je z diplomové práce znatelné, že student projevil inženýrské schopnosti, je podrobně obeznámen s danou problematikou a je schopen jasně formulovat myšlenky tak, aby byly pochopitelné pro každého zájemce o tuto tématiku. Doporučuji práci dopracovat a dokončit, aby mohlo být USB rozhraní použito v podobě SOFT IP core. I tak si myslím, že je tato práce obrovským přínosem. Předložená diplomová práce odpovídá zadání v plném rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Formální zpracování práce A 10/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 22879