TIHLAŘÍKOVÁ, E. Scintilační detektor SE pro EREM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Jirák, Josef

Diplomantka se v práci zabývala problematikou detekce sekundárních elektronů scintilačním detektorem v environmentálním rastrovacím elektronovém mikroskopu a možnostmi zvýšení úrovně detekovaného signálu ovlivněním drah sekundárních elektronů vytvořením elektrostatického pole, působícího v okolí detektoru. V teoretické části práce se v souladu se zadáním zaměřila na problematiku rastrovací elektronové mikroskopie, popsala vlivy uplatňující se při generaci signálních elektronů a uvedla základní typy používaných detektorů sekundárních a zpětně odražených elektronů. V úvodu experimentální části práce se po popisu experimentálního scintilačního detektoru a elektrodového systému elektrostatického zrcadla, použitého pro ovlivnění drah sekundárních elektronů, zaměřila na simulace drah sekundárních elektronů v elektrostatických polích zrcadla a detektoru pomocí počítačového programu Simion. Výsledkem těchto simulací bylo nalezení vhodných potenciálů na jednotlivých elektrodách pro zajištění optimální detekce signálu. V následně prováděných experimentech, vycházejících z provedených simulací, stanovila hodnoty potenciálů, při kterých bylo dosaženo maximální úrovně signálu. V průběhu řešení a zpracování práce se diplomantka zajímala o řešenou problematiku, splnila požadavky zadání práce, výsledky jsou přínosné pro optimalizaci činnosti detektoru. Diplomová práce je přehledně uspořádána do jednotlivých kapitol, větší pozornosti si snad zasloužilo vyhodnocení výsledků jednotlivých prováděných experimentů. V textu se občas objevují gramatické chyby. Diplomantka využila poznatků z odborné literatury, kterou řádně citovala v závěru práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Neděla, Vilém

Předložená diplomová práce svou náplní odpovídá zadání. Zabývá se studiem vlivu přídavných elektrostatických polí, realizovaných systémem detekčních elektrod ionizačního detektoru v EREM AQUASEM, na detekční účinnost scintilačního detektoru SE. Práce je doplněna výsledky simulací trajektorií elektronů emitovaných ze vzorku, v závislosti na intenzitě elektrostatických polí elektrod i energii emitovaných elektronů. Diplomová práce je zpracována přehledně s velmi dobrou grafickou úrovní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 22858