MIKULÍKOVÁ, Z. Degradace biomateriálů v modelovém fyziologickém prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce byla zaměřena na novou problematiku studia proteolýzy u vybraných typů polymerních materiálů. Práce je řešena v rámci výzkumného záměru FCH. Studentka v průběhu experimentální části testovala vybrané metody stanovení koncentrace proteinů a poté aplikovala některé z metod ke studiu proteolýzy modifikovaných kolagenních materiálů. Studium proteolýzy nerozpustných proteinů představuje obtížný experimentální problém, zejména jedná-li se o heterogenní materiály s různou terciární strukturou. V průběhu práce byly vypracovány a ověřeny koncentrační rozsahy pro aplikaci dvou metod ke sledování proteolýzy kolagenů a formulovány další směry experimentální práce. Studentka projevila v průběhu řešení bakalářské práce jednak schopnost dobré orientace ve studijních materiálech, samostatnost a schopnost tvůrčího přístupu v laboratorní práci a rovněž potřebnou trpělivost při obtížném testování metod. Práce představuje nezbytnou experimentální základnu pro navazující experimenty. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Bakalářská práce v teoretické části přehledně pojednává o využití materiálů v medicínské praxi. Zvláště kapitola zabývající se biokompatibilitou materiálů je pěkně zpracována. Celkový dojem kazí pouze několik formálních drobností jako je nepřehledná tabulka č. 1 (str. 11) nebo popisy obrázků chybně umístěné nad objekty. Autorka se snažila uvádět současné citace, bohužel se nevyhnula nepřesné citaci internetových zdrojů, kde u jednotlivých odkazů chybí datum citace zdroje V experimentální části se autorka v souladu se zadáním věnovala studiu degradace kolagenových materiálů. Bylo testováno několik metod potenciálně vhodných ke studiu rozkladu kolagenových materiálů. Pro samotné studium degradace kolagenových materiálů byly vybrány dvě metody - biuretová metoda a metoda TNBS. Výsledky degradačních testů jsou správně diskutovány, tabulka č. 12 (str. 49) shrnující výsledky je však chybně nadepsaná. Množství peptidických vazeb a množství aminoskupin je jen těžko možné vyjádřit v mg/ml. Celkově je bakalářská práce až na několik drobností a překlepů pěkně zpracována a autorka si solidně poradila s obtížnou tématikou. Otázka: Jak lépe by šlo nadepsat výsledky uvedené ve dvou pravých sloupcích tabulky č. 12?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A
Body
95

eVSKP id 10413