DRAHOVZALOVÁ, K. Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na kvalitu pšeničné mouky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Zadané téma vyžadovalo velké penzum práce, dodržení agrotechnických lhůt již od jara 2009 (včasné přesazení předpěstovaných rostlinek pšenice do květináčů, jejich dopravu do minisfér s normální a zvýšenou koncentrací CO2, zalévání, kontrolu a sklizeň) a teprve potom mohly přijít na řadu laboratorní rozbory. Diplomantka se celého úkolu ujala s velkou aktivitou, prostudovala rozsáhlou literaturu, pravidelně konzultovala vzniklé problémy a ve spolupráci s vedoucím diplomové práce kriticky hodnotila získaná data. Výsledkem je podle mého názoru velmi kvalitní diplomová práce, v níž velmi oceňuji úroveň teoretické části, která je psána formou review z mnoha původních článků. Získané výsledky jasně ukazují významné snížení obsahu hrubé bílkoviny a lepku u odrůd Vánek a Septima v podmínkách zvýšené koncentrace oxidu uhličitého. Těsto z mouky těchto odrůd pšenice bude mít horší pekařské vlastnosti, a proto odrůdy Vánek a Septima nebudou vhodné pro pěstování, pokud současný trend nárůstu koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře bude pokračovat.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená práce je zaměřená na vysoce aktuální problematiku vlivu zvýšené koncentrace skleníkových plynů na kvalitu kulturních plodin. V práci je studován vliv zvýšené koncentrace CO2 v regulované atmosféře na vlastnosti klasů, zrn a mouky získané ze dvou odrůd pšenice. Práce v rozsahu 95 stran je klasicky členěna na teoretickou část v rozsahu 45 stran a experimentální část zahrnující výsledky, samostatnou diskusi a výstižný závěr (celkem rozsah 34 stran). Práce obsahuje úctyhodný počet citací (celkem 172 odkazů převážně na zahraniční separátní literaturu) a tomu odpovídá i kvalita a vysoká odborná úrověň zejména teoretické, ale i diskusní části. Při tomto počtu citací se prakticky nelze vyhnout drobným formálním chybám, které jsou uvedeny níže; v některých částech textu je však množství citací tak vysoké, že působí až rušivě. Citace jsou řazeny dle abecedy, ale v textu jsou uvedeny podle čísel, nikoli podle jmen autorů, což je při tomto způsobu citování běžnější. Experimentální část práce byla řešena ve spolupráci s firmou Selgen a.s., Stupice a s Ústavem systémové biologie a ekologie AV ČR. Vzorky dvou odrůd pšenice byly pěstovány ve sklenících s regulovaným obsahem CO2 a dále na několika experimentálních pozemcích v reálných přírodních podmínkách. Výsledkové kapitoly začínají vesměs poměrně rozsáhlými tabulkami bez jakéhokoli úvodu. Komentář k výsledkům je poměrně stručný, takže není např. zcela jasné, kolik materiálu z experimentálních pozemků bylo analyzováno; podle výsledků byla v těchto vzorcích provedena pouze kvalitativní analýza a nebyl určován počet obilek, délka klasů a hmotnost zrn. Dále není z tabulek 4-6 až 4-11 zcela jasné, jak byly určeny statistické parametry a v jakých jednotkách jsou uvedeny (viz níže). Samostatná diskuse je velmi cenná a konfrontuje získané poznatky s dostupnými aktuálními literárními údaji; v některých odstavcích však není zcela jasné, zda se uváděné údaje vztahují k hodnotám získaným v předložené práci nebo jsou citovány. Závěr přehledně shrnuje získané poznatky ohledně kvality studvaných odrů a jejich potenciálního využití v zemědělství a potravinářství, práce má tedy aplikační výstup. V dalším přehledu jsou uvedeny některé formální připomínky a doplňky, které však nesnižují vysokou kvalitu a úroveň práce. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovu známkou výborně (A). Formální připomínky: - drobné překlepy, chyby a nepřesnosti jsou např. v citacích 14, 20, 29, 78, 87, 122, 136, 143 (chybí název práce), 164, 165 - v přehledu citací nejsou jednotně uváděny plné nebo zkrácené názvy periodik; ve zkrácených názvech jsou nepřesnosti - na str. 15 v prostředním odstavci jsou nejasné časové údaje ohledně zlomů v obsahu CO2 v atmosféře - str.38 - NIR spectrometry - termín není vysvětlen a uveden ve zkratkách, rovněž označní čísla pádu (FN) v seznamu zkratek chybí - jaký je rozdíl mezi termíny "glutomatic index (kap.2.11.3) a glutenový index (kap. 2.11.4)? - str.47 - co sloužilo jako vnější standard pro stanovení aminokyselinového složení? - str.64 - tab.4-7 - u obou odrůd z EC i AC atmosféry jsou uvedeny pouze dvě experimentální hodnoty (u odrůdy Septima AC pouze jedna hodnota), přesto je z nich určena SD a interval spolehlivosti - ke statistickému zpracování jsou třeba nejméně 3 experimentální hodnoty; příslušné chybové úsečky by měly být odstraněny i z příslušných hodnot v grafech 4-3 až 4-7 - str.70 - tab. 4-9; str.72, tab.4-11 - statisticky hodnocena jedna experimentální hodnota - v závěrech je uvedeno, že hodnota celkových dusíkatých látek stanovených dle Kjeldahla byla v EC o 3,8 až 4% nižší než v AC atmosféře - jaká byla chyba měření (v práci neuvedeno)
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 23992