KNAPO, P. Vývoj algoritmů pro digitální zpracování obrazu v reálním čase v DSP procesoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Belgium, Jurgen Baert (MSc), KHBO

1. Assignment information Peter was asked to implement a face detection and face recognition algorithm on a Blackfin DSP processor. The face recognition algorithm has a mathematical foundation based around the concept of so-called "eigenfaces", which can in many ways be compared to eigenvalues. Projection of captured faces on the "eigenspace" yields potential matches. Peter was given the freedom to choose an own algorithm for the face detection. The work was done on an Analog Devices BF-561 dual-core Blackfin DSP processor and its EZ-KIT evaluation board. Software was developed using the Analog Devices VisualDSP++ environment. 2. Activity during working on project, communication, consultations Peter showed the typical eagerness of people working on a new project at the start of the semester. Gradually, he became less active (arriving late, and eventually absent) in the morning; which he compensated by working late hours and continuing some work at home. Peter did not consult me extremely often in relation to the actual work he was doing. 3. Activity before finishing The work was not finished at KHBO (I feel Peter was not only focused on his work, and he could have worked faster), but Peter asked and received permission to take one of the development kits home so that he could finish the project in Brno. 4. Working with literature and materials Peter spent a great deal of time looking up additional information, both related to the theory behind the work (face detection methods, the face recognition algorithm) and related to the tools (C/C++, Matlab, VisualDSP++, Blackfin processor, EZ-Kit board). 5. Final evaluation I feel, depending on the final state of his work (whether the face recognition works or not), Peter should get between 55% and 80% of the total points. If evaluated on 20, this would mean between 11 and 16, with 11 being 'no additional results' and 16 being 'fully working project'

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce C 15/20
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Sajdl, Ondřej

Cílem práce bylo vyvinout algoritmy pro zpracování obrazových dat v reálném čase a implementovat je do signálového procesoru. Student v úvodu stručně popisuje problematiku digitálního zpracování obrazu, barevné modely a transformace. V druhé kapitole je popsán DSP procesor a vývojový kit. Třetí kapitola popisuje navržený algoritmus detekce lidské tváře založený na barvě kůže, jeho implementaci a experimentální výsledky. Ve čtvrté kapitole je popis, implementace a výsledky algoritmu pro rozpoznání tváře, založené na tzv. "Eigenfaces". V páté kapitole student popisuje pomocnou Windows aplikaci, pro nahrávání tváří do DSP a zobrazování výsledků. Po formální stránce je práce na vysoké úrovni, připomínky mám jen k psaní rovnic a nedodržení normy pro psaní odborných textů (vektory a matice nejsou tučně, proměnné kurzívou, konstanty normálně, atp.) Obrázky jsou v dostatečné kvalitě, struktura práce je přehledná a dostatečně popisuje řešený problém. Použitá literatura je vhodně vybrána, převzaté prvky ovšem nejsou zcela dostatečně odlišeny od vlastního textu. Student v rámci své práce implementoval do signálového procesoru algoritmy pro detekci a rozpoznání tváře a jejich funkčnost dokumentoval experimentálními výsledky. Zdali se povedlo i vyvinout nový algoritmus, jak předesílá název práce, není z popisu jasné. V každém případě student dostatečně prokázal inženýrské schopnosti a hodnotím práci velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 22862