REŇÁK, L. Dielektrická absorpce lakových kompozitních materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozsívalová, Zdenka

Úkolem studenta v bakalářské práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, bylo prostudovat teorii elektroizolačních laků vhodných pro aplikace v elektrotechnice, seznámit se s metodami měření dielektrických vlastností látek ve stejnosměrném elektrickém poli a experimentálně prověřit vliv mikromleté slídy, jako plniva v lakových vzorcích, na absorpční charakteristiky vzniklé složené materiálové soustavy. Student Ladislav Reňák realizoval veškeré experimentální práce v laboratořích Ústavu elektrotechnologie FEKT, zkušební zařízení a podmínky měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem ústavu. Na základě výsledků experimentů zpracoval bakalářskou práci v rozsahu 37 stran včetně přehledu použité literatury a seznamu symbolů používaných v textu. Práci rozdělil na teoretickou a experimentální část, obě hlavní části doplnil úvodem do řešené problematiky a závěrem shrnujícím význam prováděných experimentů pro aplikace v praxi. Teoretické kapitoly práce studují problematiku elektroizolačních laků a slídy, jejich vlastnosti a použití, oblast kompozitních materiálů a vliv teploty, vlhkosti a dalších provozních činitelů na elektrické vlastnosti dielektrických materiálů. Praktická část bakalářské práce řeší výrobu zkušebních vzorků, popis měřicího pracoviště včetně použitých přístrojů a zařízení, seznamuje s průběhem měření, dosaženými výsledky a jejich diskuzí. Výsledky měření jsou vyhodnoceny formou přehledných grafických závislostí uvádějících průběhy časových závislostí vnitřní rezistivity s parametrem plnění lakových vzorků mikromletou slídou, a sledující vliv relativní vlhkosti prostředí, ve kterém probíhala expozice zkušebních vzorků, tzn., že z výsledného grafického zpracování vyplývá vliv plniva a relativní vlhkosti prostředí na elektroizolační vlastnosti zkoumané lakové izolace. Předložená práce je sepsána pečlivě a přehledně, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na dobré úrovni. Jak v průběhu seznamování se s teoretickými poznatky, využitím doporučené literatury, tak při řešení praktických oblastí práce, pracoval student pečlivě a samostatně, prokazoval schopnost práce s doporučenou, ale i jím vyhledanou literaturou. Jednotlivé etapy práce a dosažené výsledky pravidelně konzultoval s vedoucí práce; na všechna jednání přicházel dobře připraven. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně a s potřebnou iniciativou. Předložená bakalářská práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na bakalářskou práci. Výsledky provedených experimentů lze využít při návrzích a realizacích elektroizolačních soustav.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce B 17/20
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Frk, Martin

Předložená bakalářská pana Reňáka se zabývá studiem chování lakových izolantů ve stejnosměrném elektrickém poli. V rámci experimentální práce připravil několik sad lakových vzorků plněných různým podílem mikromleté slídy a proměřil časové závislosti nabíjecích a vybíjecích proudů. Současně v práci ale postrádám pojednání o metodách měření vlastností izolantů ve stejnosměrném elektrickém poli, ikdyž částečně je tato kapitola zmíněna v experimentální části. Pan Reňák s drobnými výhradami splnil zadání bakalářské práce. Odborná úroveň práce a její zpracování dosahuje standardních kvalit a splňuje všechny požadavky kladené na bakalářskou práci. Student při zpracování mohl využít více odborných článků či publikací z dané problematiky a nesoustředit se pouze na domácí literaturu. V rámci vyhodnocení experimentu student přepočítal naměřené nabíjecí charakteristiky na časové průběhy vnitřní rezistivity jednotlivých lakových vzorků, ale tím veškeré vyhodnocení skončilo. V celku nerozumím, proč je v teoretickém rozboru uveden vztah pro výpočet např. polarizačního indexu a není ve vyhodnocení použit. Myslím si, že vyhodnocení experimentu mohlo obsahovat souhrnnou tabulku s vypočítanými minutovými hodnotami vnitřní rezistivity a zasloužilo by si ještě aproximaci časových závislostí proudů vhodnou matematickou funkcí. Vliv relativní vlhkosti a hmotnostního procenta plnění na průběhy časových závislostí absorpčních proudů je diskutován. Po formální stránce zpracování textové i grafické podoby je bakalářská práce na dobré úrovni s občasným výskytem stylistických a typografických nedostatků. Z formálních a věcných nedostatků je nutné upozornit jen na následující okolnosti: - záměnu pojmů polyimid a polyamid při popisu sledovaného materiálu (str. 20). - nesystematické uspořádání seznamu symbolů a zkratek - není podle abecedního pořadí, což značně zhoršuje orientaci - v seznamu symbolů nejsou uvedeny všechny použité veličiny - příliš mnoho volných řádku v případě některých odstavců, kolem rovnic nebo v seznamu literatury nepůsobí dobrým dojmem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce C 38/50
Navrhovaná známka
C
Body
76

Otázky

eVSKP id 22818