HLAVČO, T. Lakové nanokompozitní materiály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Student se v práci zabýval chováním lakových kompozitních materiálů v elektrickém poli. Prostudoval a teoreticky zpracoval informace o současném stavu vlivu nanoplniv na elektrické vlastnosti nanokompozitů. V experimentální části připravil několik sad lakových vzorků s různým podílem nanoplniva a prošetřil a vyhodnotil jejich vlastnosti ve stejnosměrném elektrickém poli. V práci postrádám pojednání o metodách měření vlastností izolantů ve stejnosměrném elektrickém poli, ikdyž částečně je tato kapitola zmíněna v experimentální části. Na základě obsahové stránky bakalářské práce lze konstatovat, že student splnil s drobnými výhradami její zadání. Během zpracování bakalářské práce prokázal student velkou míru samostatnosti. Nastudované informace o nanokompozitech, stejně tak jako vlastní výsledky průběžně konzultoval. Spolupráce se studentem byla na vysoké úrovni. Bakalářskou práci pan Hlavčo realizoval v rámci dostupných technických možností ústavu elektrotechnologie. Svým aktivním přístupem o problematiku nanokompozitních dielektrických materiálů vytvořil pevné základy pro další pokračovatele v této oblasti. Doufám, že pan Hlavčo se rozhodne v rámci magisterského studia ke zpracování semestrálních projektů, potažmo i diplomové práce pod mým pedagogickým vedením. Po formální stránce zpracování textové i grafické podoby je práce na dobré úrovni s občasným výskytem stylistických a typografických nedostatků. V předložené práci lze vytknout u některých grafických závislostí příliš mnoho naměřených bodů, které vykazují rozptyl, což je ale způsobené citlivostí přístroje a vnějšími rušivými vlivy. Z obsahové stránky práce vyplývá, že student prostudoval a využil velkého počtu zdrojů odborné literatury z dané oblasti, včetně několika aktuálních článků od známých autorů, kteří se věnují problematice a přípravě nanodielektrik. Všechnu použitou literaturu pan Hlavčo řádně citoval v souladu s příslušnou normou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 46/50
Využití literatury A 10/10
Formální zpracování práce A 18/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou nanočástic jako plniva v kompozitním materiálu na bázi lakové epoxidové pryskyřice. Práce je sepsána v rozsahu 52 strany včetně poměrně rozsáhlého seznamu použité literatury a přehledu v textu použitých symbolů. Student správně rozdělil svou práci na teoretickou a experimentální část a doplnil ji úvodem do studované problematiky a závěrem, který uvádí význam provedených a vyhodnocených experimentů. Teoretická část práce charakterizuje dielektrika, popisuje elektroizolační laky včetně jejich dielektrických vlastností; v další části jsou shrnuty informace z oblasti nanotechnologií a nanodielektrik včetně vlivu nanočástic na elektrické vlastnosti vzniklého složeného materiálu. V této části práce chybí, v souladu se zadáním, přehled nedestruktivních diagnostických metod pro vyhodnocování vlastností elektroizolačních systémů. Praktická část popisuje typ použitého laku a nanočástic, použitých při přípravě experimentálních vzorků; dále uvádí způsob výroby vzorků, měřicí zařízení a princip měřicí metody. Výsledky zkoušek jsou zpracovány formou přehledných grafických závislostí sledujících vliv plniva na časové závislosti nabíjecích a vybíjecích proudů a vnitřní rezistivity včetně matematické interpretace vybraných průběhů. Předložená práce je sepsána přehledně a pečlivě, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na velmi dobré úrovni. Požadavky zadání byly splněny v plném rozsahu. Předložená bakalářská práce a její zpracování splňují všechny požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci, nutné pro doporučení práce k obhajobě. Výsledky provedených a vyhodnocených experimentů jsou jednoznačně využitelné při návrzích a realizacích elektroizolačních soustav s nanočásticemi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Formální zpracování práce A 10/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 22816