ČIŽMÁR, M. Databáze energetických údajů s využitím WIKI technologie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Baxant, Petr

Bakalářská práce Martina Čižmára byla zaměřena na využití informační technologie pro sběr a publikaci informací týkajících se energetiky. V dnešní době existuje řada informačních zdrojů, které poskytují různé informace. Bohužel koncepčně kvalitně vytvořený zdroj pro energetické potřeby stále chybí. Práce měla tento problém částečně odstranit a navrhnout vhodné řešení. Bohužel musím konstatovat, že se tak nestalo. Za hlavní chybu považuji nesplnění bodů osnovy práce, což plyne z praktické neaktivity studenta během semestru. Práce je pouze návodem k tomu, jak nainstalovat, nastavit a používat aplikaci MediaWIKI. V textu jsou sice doplněny komentáře, které poměrně fundovaně rozebírají všechny aspekty této aplikace, ale postrádám primární zaměření práce a to aplikaci v energetice. MediaWIKI je chápána pouze jako nástroj, pomocí nějž měla být vytvořena alespoň základní kostra zamýšlené databáze. Vzhledem k tomu, že se jedná o bakalářskou práci a její zaměření je více zaměřeno na informační technologie, rozsah práce odpovídá tomuto typu práce a práce je zaměřena prakticky na konkrétní řešení, bylo by možné ji obhájit, pokud student doloží alespoň ukázkové příklady využití v zamýšlené oblasti energetiky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání E 25/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 5/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
E
Body
56

Posudek oponenta

Škoda, Jan

Bakalářská práce měla za úkol zpracovat databázi energetických údajů s využitím WIKI technologie. V předložené práci student velmi podrobně a místy až velmi rozsáhle popisuje koncepci technologie WIKI, její instalaci, obsluhu, údržbu apod. což hodnotím velmi pozitivně. Předkládaný text může do budoucna posloužit jako manuál pro práci s touto technologií. Bohužel ale v bakalářské práci zcela chybí popis hlavního problému, kterým se měl student zabývat především, a to vytvoření elektronické databáze energetických údajů jakož i zbylé body zadání práce (využití technologie WIKI pro uložení dat z energetiky apod.). Tuto skutečnost musím bohužel hodnotit velmi záporně. Autor sice vytvořil databázi prezentovanou na adrese uvedené v závěru práce, ale nikde se o ní v celé práci nezmiňuje. Malá zmínka o této webové stránce v práci, která se měla zabývat vytvořením elektronické databáze energetických údajů, by byla určitě na místě. Práci i přes výše uvedené nedostatky doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání F 6/20
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce B 8/10
Odborná úroveň práce D 30/50
Navrhovaná známka
E
Body
54

Otázky

eVSKP id 22819