VILÍM, M. Zvýšení účinnosti asynchronních motorů malého výkonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Hájek, Vítězslav

Student Martin Vilím postupoval při řešení bakalářské práce vcelku dobře, dodržoval zadání a doporučení vedoucího práce. Sice nepravidelně ale přece jen konzultoval postup práce s vedoucím, přičemž frekvence konzultací se zvyšovala s blížícím se trermínem odevzdání práce. Bakalářská práce je zpracována pečlivě, má dobrou textovou i grafickou úroveň. Téma práce je náročné, přesto lze považovat zadání práce za splněné.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Veselka, František

Bakalářská práce je věnována problematice teorii a návrhu asynchronního stroje. Prakticky je rozdělena na čtyři kapitoly. Vyznačuje se přijatelnou stylistikou a grafickou úpravou. Z poděkování není zřejmé, zda se ještě nejedná o semestrální práci... Zadání bakalářské práce bylo ve všech bodech splněno. Student se v práci zabývá problematikou asynchronních motorů, jejich rozdělení a např. i spouštění, příp. konstrukčnímu provedení. V některých případech se dopustil drobných nepřesností. Např. obr. 6 je nejasný. K pochybení došlo i při označování některých veličin. Nelze např. akceptovat výkon naprázdno 600W (kap.2, str.33), značení svorek, grafické zpracování naměřených hodnot, které není v souladu s ČSN 013180, atd. Student se věnoval i problematice ztrát. Domnívám se rovněž, že změření pouze 6 bodů z celé zatěžovací charakteristiky je poměrně nedostačující, stejně jako její grafické vyhodnocení. Z koncepčního hlediska není jasné, proč měření ve stavu naprázdno je uváděno až za měření zatěžovací charakteristiky. Vyhodnocení měření naprázdno není standardní a je nejasné. Určení mechanických ztrát neodpovídá zavedené praxi. V popsaném způsobu výpočtu asynchronního motoru je akceptován poměrně nízký činitel plnění drážky. Není zřejmé jak se podařilo zlepšit účinnost navrženého stroje v porovnání se stávajícím stavem. Soudím, že v této etapě prací by bylo výhodnější spíše posouzení různých alternativ, vedoucích ke zlepšení účinnosti stroje. Zpracování literárních pramenů rovněž neodpovídá ČSN. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 48619