CHRÁSTEK, R. Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON napájené z rozvodny 110 kV Čebín v roce 2011 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Blažek, Vladimír

Diplomant rozčlenil svoji diplomovou práci do devíti logicky na sebe navazujících kapitol. V úvodních kapitolách uvádí teorii výpočtu ustáleného chodu sítí vvn a zvn a teorii výpočtu zkratových poměrů. Stěžejní část práce, výpočet ustáleného chodu zadané sítě 110kV E.ON, napájené z rozvodny 110kV Čebín (R 110kV) a zkratových poměrů v síti v roce 2011, diplomant soustředil do kapitol č.4 až 9. V poslední kapitole uvádí použitou literaturu. Řešil dvě varianty zadání: pro běžné zapojení transformátorů, tzv. zapojení „bez můstku“ (viz kapitola 5), a pro tzv. zapojení „můstkové (viz kapitola 6). Kapitolu 6.4 věnoval řešení mimořádných stavů, výpadku přípojnice A v R110kV Čebín a výpadku 2 vedení 110kV, která mají dispečerská čísla V506 a V507. V kapitole 7.1 provedl vyhodnocení ustáleného chodu sítě a výpočtu zkratových poměrů v ní pro obě řešené varianty. Návrhu provozních opatření, které učinil na základě zjištěných výsledků, věnoval kapitolu č.8. Srovnání velikostí vypočtených hodnot zkoumaných veličin, zjištěných pro obě varianty při ustáleném chodu a při mimořádných stavech, provedl v kapitole č.9. Práce je přehledná a velmi pečlivě zpracovaná. Grafická a textová část práce je na výborné úrovni. Práce splňuje požadavky zadání a proto ji navrhuji přijmout k obhajobě. Mám k ní následující PŘIPOMÍNKY A DOTAZY: 1) Obr.3-9 „Průběh zkratového proudu s maximální ss. složkou na str. 36 odporuje teorii 2) r.(3.66) a (3.73) nepředstavují „zkratové“ proudy ve fázích, jak je uvedené. 3)dvě nerovnosti (5.1), uvedené na str.56, musí být splněny současně, aby rozvodna vyhověla jmenovité zkratové odolnosti? Jaké namáhání nerovnosti zkoumají? 4) proč nebyl řešený žádný mimořádný provozní stav při zapojení „bez můstku“?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce D 12/20
Splnění zadání A 46/50
Využití literatury A 9/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Janda, Petr

Diplomová práce se zadáním na téma „Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON napájené z rozvodny 110 kV Čebín v roce 2011“ vyhodnocuje možnost můstkového provozu transformátorů v rozvodně Čebín zapojené v DS 110 kV E.ON. Teoretická část práce řeší v prvním z hlavních bodů výpočet ustáleného chodu sítě a popisuje zpracování výpočtů Newtonovou iterační metodou. Druhý bod teoretické části se zabývá popisem přechodných jevů a způsoby výpočtu zkratových poměrů. V praktické části práce je hlavní náplní ověření možnosti provozování můstkového zapojení dvou transformátorů v R Čebín, s vyhodnocením jeho vlivu na hlavní elektrické parametry a na zkratové poměry v DS 110 kV E.ON. Do můstkového provozu diplomant navrhl transformátory T401, T403 Čebín. S využitím dispečerského řídícího systému Sinat Spektrum diplomant zpracoval výpočty chodu sítě a výpočty zkratových poměrů pro zapojení transformátorů T401 a T403 provozovaných samostatně a dále pro zapojení transformátorů T401 a T403 v můstku. Výpočty chodu sítě byly zpracovány s respektováním možnosti zvýšeného zatížení oblasti napájené z můstku a byla provedena kontrola vlivu vybraných závažných poruchových stavů při můstkovém provozu transformátorů T401 a T403 v R Čebín. Rozsah provedených kontrolních výpočtů potřebných pro ověření možnosti můstkového provozu transformátorů v rozvodně Čebín odpovídá zadání a požadovanému rozsahu práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 19/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 39082