ŠTAFFA, J. Analýza a inovace stejnosměrných motorků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Hájek, Vítězslav

Student Jiří Štaffa postupoval při vypracování bakalářské práce podle zadání a doporučení vedoucího práce, s potřebnou mírou samostatnosti. Iniciativně navázal kontakt s pracovníky podniku ATAS elektromotory Náchod, kde sbíral podklady pro vypracování bakalářské práce. Práce je zpracována pečlivě, má dobrou textovou i grafickou úroveň, i když překlepům se student nevyhnul viz str. 13. Práce splňuje požadavky zadání.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Mach, Martin

Předložená bakalářská práce má rozsah 44 stran plus tři strany příloh. Rozdělena je do šesti kapitol včetně závěru. Neformálně lze práci rozdělit do tří částí, první část se zabývá popisem konstrukce a provozních vlastností stejnosměrných strojů, v druhé části jsou uvedeny výsledky laboratorního měření konkrétního stejnosměrného motoru a třetí část se teoreticky zabývá vlivem přítlačné síly na kartáč na úbytek napětí na kartáči a s tím souvisejícími problémy. V práci se vyskytuje mnoho pravopisných chyb a překlepů. Číslování rovnic je dosti zmatené, došlo i k tomu, že dvě různé rovnice jsou očíslovány stejně (viz str. 13 a 27). Číslování rovnic ne vždy souhlasí s číslováním kapitol. V textu se vyskytují odkazy na neexistující rovnice (viz např. str. 17 a odkaz na rovnici 1.5, která se nikde v práci nevyskytuje). Některé části práce jsou psány v první osobě, což u technických prací není vhodné. První věta úvodu je zřejmě doslovně přejata ze semestrálního projektu, který této bakalářské práci předcházel, včetně původního názvu semestrálního projektu. V textu většinou nejsou uvedeny odkazy na literaturu, z které autor čerpal. Nikde v práci není uveden seznam použitých symbolů a zkratek a ne všechny symboly použité v rovnicích jsou u těchto rovnic vysvětleny, např. v (3.12) na str. 18 není jasné co je to N1. V druhé kapitole, nazvané „Provedení stejnosměrných motorů“, jsou poněkud nelogicky popsány dynama a jejich charakteristiky, popis vlastností a charakteristiky stejnosměrných motorů nejsou zde ani na jiném místě práce uvedeny. V práci se vyskytuje také řada odborných chyb a nepřesností, např. na str. 12 se uvádí, že proud procházející vinutím kotvy je stejnosměrný, na obr.1.7 na str. 19 je znázorněn energetický diagram stejnosměrného motoru, titulek však tvrdí, že jde o ztráty v dynamu, mezi seznamem ztrát nejsou uvedeny ztráty v železe, na str. 30 se uvádí, že k největším ztrátám v magnetickém obvodu dochází ve vzduchové mezeře, autor zde zřejmě zaměňuje ztráty a magnetický odpor, na str. 32 se jako jednotka síly uvádějí N/cm2, atd. atd. Naměřená velikost otáček pro 2 Nm je zřejmě ovlivněna chybou měření, což se projevilo i při výpočtu účinnosti pro tento bod. Křivka udávající závislost účinnosti na zatížení (str. 28) je tímto dosti deformována.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 48621