DOČEKAL, M. Experimentální analýza stěračových motorků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Hájek, Vítězslav

Student Martin Dočekal správně pochopil cíl zadání bakalářské práce a postupoval při vypracování v souladu se zadáním a pokyny vedoucího. Ja uvádí v závěru, vše se nepodařilo zorganizovat tak, aby bylo možné provést porovnávací měření na různých měřicích systémech. Bylo tozpůsobeno okolnostmi, na které neměl ani vedoucí práce a tím méně student, žádný vliv. Přesto lze hodnotit bakalářskou práci jako splňující požadavky zadání. Práce má dobrou textovou i grafickou úreveň

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Mach, Martin

Předložená bakalářská práce má rozsah 47 stran a je rozdělena do šesti kapitol včetně závěru. Student se v práci zabývá rozborem stěračových motorků a možnostmi měření jejich charakteristik. V práci se vyskytuje několik pravopisných chyb a překlepů. Některé části jsou psány v první osobě, což u technických prací není vhodné. V druhé kapitole, která by se měla zabývat dynamometry vhodnými pro měření stěřačových motorů, je uvedeno i mnoho dynamometrů se jmenovitým výkonem v řádu desítek nebo stovek kW. Vzhledem ke jmenovitému výkonu stěračových motorků, který je několik desítek wattů, jsou popisované dynamometry značně velké. Převážná část kapitol, které se zabývají přehledem vyráběných stěračových motorků a pracovišť vhodných pro jejich měření (přibližně dvacet stran), je doslova převzata z propagačních materiálů jejich výrobců, odkazy na zdroje jsou uvedeny. V závěru autor tvrdí, že měření stěračových motorků bez převodovky v laboratoři UVEE by bylo zatíženo velkou chybou. To není zcela přesné. Je sice pravda, že všechny dynamometry, které se zde nacházejí a jsou vhodné pro vysoké otáčky, kterých stěračové motory bez převodovky dosahují, mají podstatně větší jmenovitý výkon než je jmenovitý výkon stěračových motorků. V laboratoři UVEE je však k dispozici tenzometrická hřídel se jmenovitým momentem 1 Nm, kterou by bylo možné při měření použít. Pokus o proměření charakteristik stěračových motorků bez převodovky autor neprovedl (měření není požadováno v zadání).

Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 48622