NOVÁK, P. Vývoj cell-sorter systému s využitím optické pinzety a mikrofluidních čipů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánek,, Pavel

V průběhu diplomové práce Bc. Pavel Novák přistupoval k úkolům aktivně a iniciativně, problémy konzultoval, projevoval vlastní aktivitu a byl schopen dělně působit v rámci týmu. Rozsah práce dokazuje jeho nadprůměrné nasazení. Zejména oceňuji, že byl schopen si osvojit řadu nových technik a postupů, které byly svou povahou multidisciplinární a rozprostíraly se od přípravy biologických vzorků po návrhy a realizaci elektronických obvodů. Konkrétně se jednalo o obsluhu zařízení pro optické mikromanipulace s mikroobjekty a mikroorganismy, práci s lasery třídy IIIb, základy optické mikroskopie, přípravu vzorků a kultivaci řas, protokoly detekce a vyhodnocení fluorescenčních kinetik fotosystému rostlin či řas, práci s mikrofluidními čipy, návrhy a realizace elektronických obvodů pro napájení a řízení laserových diod a vychylování laserového svazku. Výsledkem jeho úsilí je vybudování a zprovoznění originálního experimentálního systému, na kterém provedl řadu unikátních měření a prokázal schopnost samostatné práce. Tento systém je provozován ve společnosti Photon Systems Instruments s.r.o. a na jeho vzniku a provozu se dále podílí Ústav přístrojové techniky AV ČR, v.v.i a Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR, v.v.i. Závěrem lze konstatovat, že Bc. Pavel Novák dosáhl stanovených cílů práce, doporučuji práci přijmout k obhajobě a hodnotím ji klasifikačním stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Šerý,, Mojmír

Předložená práce je formálně rozdělena do desíti kapitol. První kapitola se věnuje motivaci pro vznik této práce. Druhá kapitola se zabývá popisem experimentálního pracoviště a zevrubným popisem jeho jednotlivých komponent. Třetí kapitola popisuje vlastní princip optického chytání a výpočtu optických sil. Čtvrtá kapitola rozebírá zdroje záření použitelné pro optické chytání a podrobněji se věnuje laserovým diodám využitým v konstrukci zařízení. Pátá kapitola pojednává o fluorescenční mikroskopii jako celku a cíleně se věnuje fotosynteticky aktivním organismům, jsou probírány požadavky na fluorescenční mikroskopický systém. Kapitola šestá popisuje mikrofluidní čipy a jejich výrobu. Sedmá, nejobsáhlejší, kapitola, je věnována vlastnímu sestavení a konstrukci zejména elektrotechnických částí zařízení. Autor realizoval tři generace driverů pro laserové diody včetně rozhraní pro připojení k počítači, řízení vychylovacího systému, mechanickou konstrukci tepelné stabilizace vzorku a zdokonalil peristaltickou pumpu. Kapitola osm zmiňuje opto-mechanický vychylovací systém pro změnu polohy optické pasti. Devátá kapitola se zabývá experimentálnímu ověření sestaveného zařízení. Autor systematicky začíná zkoumáním vlivu laserového záření na testované organismy. Kapitola pokračuje vlastním vychylováním organismu. Cíle práce je dosaženo v kapitole 9.3, která popisuje výslednou funkci zařízení a ukazuje, že systém je plně funkční a použitelný pro třídění organismů. V závěru autor shrnuje dosažené výsledky. Členění diplomové práce a sled jednotlivých kapitol je logické, práce je pěkně a přehledně zpracována. Autor úspěšně prokázal zvládnutí problematiky konstrukce multi-oborového zařízení. Z výše uvedených důvodů doporučuji práci přijmout k obhajobě a hodnotím ji klasifikačním stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 41232