FODOR, V. Měření hluku elektrických strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Janda, Marcel

Student se ve své bakalářské práci zabíval měření hluku na elektrických strojích, konkrétně na vzorku asynchronního motoru. Provedl někol měření hluku a provedl jejich spektrální analýzu. Pokusil se identifikovat jednotlivé zdroje hluku. Při měření pracovních charakteristik elektrického stroje byl částečně omezen technickými možnostmi vzorku motoru a tedy měření nebylo provedeno v rozsahu, který byl původně zamýšlen. Student na své práci procoval samostně a ve velkém rozsahu pracoval s literaturou. Na konzultace docházel vcelu pravidelně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
79

Posudek oponenta

Vítek, Ondřej

Předložená bakalářská práce má rozsah 50 stran a je rozčleněna do devíti kapitol, přičemž úvod a závěr nejsou číslovány. Nejrozsáhlejší část práce tvoří teoretický úvod k řešené problematice (24 stran). V kapitole 6 je pak popis provedeného měření hluku na zadaném asynchronním motoru a výpočet charakteristických frekvencí pro různé mechanické poruchy na základě vztahů uváděných v literatuře. V poslední části šesté kapitoly jsou uvedena frekvenční spektra naměřených signálů a výsledky krátce hodnoceny. V sedmé kapitole je na dvou stranách popsáno provedené měření momentové charakteristiky motoru. Práci bych vytknul nevyváženost mezi rozsahem teoretického úvodu a řešením samotných bodů zadání – měření charakteristik motoru a měření a vyhodnocení hluku stroje. Zejména vyhodnocení spekter naměřených signálů je provedeno spíše povrchně. V tabulce 6.1 jsou uvedeny pravděpodobné příčiny přítomnosti některých frekvenčních složek v měřených signálech, často však nejsou tato tvrzení podložena. Například frekvenci 14,3 Hz autor považuje za elektromagnetického původu, vyskytuje se však i při doběhu stroje, tedy předpokládám při vypnutém napájení. Obecně nepovažuji za nejšťastnější použití rychlé Fourierovy transformace (FFT) pro analýzu rozběhu a doběhu motoru. Přes výše uvedené je nutné vzít v úvahu relativní náročnost zadaného tématu a bakalářskou práci hodnotím kladně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 41237