GRILL, J. Izolační a dielektrické vlastnosti vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Špinka, Jiří

Pan Grill zpracovával zcela novou problematiku zjišťování vlastností vody, s důrazem na její izolační a dielektrické vlastností. Navrhl použití vhodné metody měření, zpracoval výrobní dokumentaci pro celkem dva přípravky na měření. První přípravek slouží k zjišťování závislostí tg delta a epsilon r vody na frekvenci a druhý pro stanovené teplotní závislosti těchto vlastností. Na různých vzorcích změřil uvedené frekvenční závislosti i teplotní změny těchto parametrů. Pracoval velice samostatně a iniciativně, pravidelně konzultoval s vedoucím práce, vhodně využíval i dostupnou literaturu. I když konkrétní poznatky o dielektrických vlastnostech vody, nejsou zřejmě doposud nikde publikovány. Doporučuji práci přijmout k obhajobě a navrhuji hodnocení :

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Frk, Martin

Předložená diplomová práce Grilla je zaměřena na diagnostiku vlastností vody. Vzhledem k obecnému charakteru zadání a obsahu práce nelze než konstatovat, že diplomant vypracováním teoretické a experimentální části práce splnil zadání v plném rozsahu. V úvodu experimentální části (str. 29) autor uvádí, že se jedná o práci výzkumného charakteru a že se nemohl opřít o již dříve používané metody. Současně uvádí, že nemohl najít žádné odborné publikace z dané oblasti, což je velice zajímavé. Teoretická část je po odborné stránce zpracována velmi dobře, experimentální měření a zejména vyhodnocení výsledků již na odbornosti práci vůbec nepřidá. V rámci vyhodnocení diplomant aplikoval na experimentálně získané výsledky Clausiovu-Mossotiho rovnici. Neuvědomil si však, že tato jednoduchá forma rovnice byla odvozena pro případ nepolárního dielektrika, což zajisté není voda. Z uvedeného důvodu je sice metodický postup výpočtu správný, ale číselné hodnoty nemají žádnou vypovídající hodnotu. V rozporu rovněž spatřuji informace o hodnotě konduktivity deionizované vodě pod grafickými závislostmi (zejména na str. 53, obr. 25), kde je uvedena konduktivita 0,24 uS/cm, ale podle hodnot z grafu vychází minimálně o řád menší hodnota. Ve vyhodnocení bych uvítal i příklad výpočtu konduktivity, neboť z údajů o elektrodovém systému Tettex uvedených v textu práce se nelze těchto hodnot dopočítat. Po formální stránce se práce vyznačuje přehlednými grafickými závislostmi, ale současně vykazuje větší množství chyb ve stylizaci vět, pravopisných chyb a typografických nedostatků, z nichž některé jsou uvedeny v následujícím souhrnu: • v práci jsou uváděny starší označení jednotek (atm, cal), • v kap. 2.2 není použito horního indexu v případě mocninného zápisu čísla, • autor vůbec neuvádí v textu veličin jejich dolní indexy, • celý text experimentální části je psán v první osobě jednotného čísla, • řazení veličin v seznamu symbolů není podle abecedy a dle mého názoru postrádá jakýkoli smysl, • řazení literárních pramenů v kap. Literatura není podle abecedy a dle mého názoru ani dle postupného výskytu ve vlastním textu práce, • pro teplotu je rezervován řecký symbol theta nikoli t, • v seznamu symbolu nejsou veličiny označeny stejně jako v textu – není použita řecká abeceda.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce D 6/10
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce D 32/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 13/20
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 41206